Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος και αντίστροφα.

Σύμφωνα με ερευνητές της Mayo Clinic, ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον είχαν περίπου 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιστορικό μελανώματος σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από τη νόσο.

Άνθρωποι με μελάνωμα είχαν επίσης τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές εξέτασαν την εμφάνιση μελανώματος σε 974 ασθενείς σε σύγκριση με 2.922 ανθρώπους που δεν είχαν μελάνωμα.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η λεβοντόπα, φάρμακο για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον, μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκεται στο μελάνωμα, αλλά άλλες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ των 2 νόσων άσχετα από την αγωγή με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Τα νέα ευρήματα, ωστόσο, στηρίζουν σχέση μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και του μελανώματος αλλά δεν δείχνουν ότι αιτία είναι η λεβοντόπα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πιθανότερο κοινές περιβαλλοντικές, γενετικές ή ανοσολογικές ανωμαλίες να κρύβονται πίσω από τις 2 νόσους σε ασθενείς που πάσχουν από αυτές, αλλά χρειάζονται νέες έρευνες για να το επιβεβαιώσουν.

Η Lauren Dalvin δήλωσε ότι αν μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία της σχέσης μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και του μελανώματος θα μπορούμε καλύτερα να συμβουλεύσουμε ασθενείς και οικογένειες για τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στο πλαίσιο της άλλης.

Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εστιάσει στον εντοπισμό κοινών γονιδίων, αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος και περιβαλλοντικής έκθεσης που ενδεχομένως συνδέουν τις δυο νόσους.

Στο μεταξύ, ασθενείς με μια από τις 2 νόσους θα πρέπει να παρακολουθούνται για την άλλη, κάτι που θα συμβάλει στην επιτυχία έγκαιρης διάγνωσης και αγωγής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings.

Πηγές:
Mayo Clinic Proceedings.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία