Υψηλές δόσεις βιταμίνης D που λαμβάνονται μια ώρα μετά το ηλιακό έγκαυμα μειώνουν σημαντικά την ερυθρότητα του δέρματος, το οίδημα και τη φλεγμονή, σύμφωνα με κλινική δοκιμή του Case Western Reserve University School of Medicine και του University Hospitals Cleveland Medical Center.

Στην έρευνα, 20 συμμετέχοντες έλαβαν είτε placebo είτε 50.000, 100.000, ή 200.000 IU βιταμίνης D μια ώρα μετά από μικρό έγκαυμα στο χέρι. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες 24, 48, 72 ώρες και μια εβδομάδα μετά και συνέλεξαν βιοψίες δέρματος για εξέταση.

Συμμετέχοντες που έλαβαν τις υψηλότερες δόσεις της βιταμίνης είχαν μακροχρόνια οφέλη, όπως λιγότερη φλεγμονή στο δέρμα μετά από 48 ώρες. Οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα είχαν επίσης λιγότερη ερυθρότητα στο δέρμα και ενίσχυση της γονιδιακής δραστηριότητας που συνδέεται με την επιδιόρθωση του δερματικού φραγμού.

Ο Kurt Lu, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε οφέλη από τη βιταμίνη D που εξαρτόνταν από τη δόση.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην προαγωγή του προστατευτικού φραγμού στο δέρμα, μειώνοντας γρήγορα τη φλεγμονή. Δεν περίμεναν ότι σε συγκριμένη δόση η βιταμίνη όχι μόνο θα μπορούσε να καταστείλει τη φλεγμονή αλλά και να ενεργοποιήσει γονίδια αποκατάστασης του δέρματος.

Η έρευνα είναι η πρώτη που περιγράφει τις οξείες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της λήψης βιταμίνης D.

Μετρώντας τη γονιδιακή δραστηριότητα στις βιοψίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης πιθανό μηχανισμό πίσω από τον τρόπο που η βιταμίνη βοηθά την επιδιόρθωση του δέρματος. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αυξάνει τα επίπεδα του ενζύμου κατά των φλεγμονών αργινάση 1.

Το ένζυμο ενισχύει την αποκατάσταση των ιστών μετά από βλάβη και βοηθά στην ενεργοποίηση άλλων πρωτεϊνών κατά των φλεγμονών.

Ο Lu δεν συνιστά επι του παρόντος να αρχίσουν οι άνθρωποι τη λήψη βιταμίνης D μετά από ηλιακό έγκαυμα μετά τα συγκεκριμένα ευρήματα μόνο. Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν πολύ μεγάλες δόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις συστάσεις καθημερινής λήψης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα και αξίζει να γίνουν νέες έρευνες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Investigative Dermatology.

Πηγές:
Journal of Investigative Dermatology.