Το άσθμα είναι 5 φορές πιο θανατηφόρο σε ηλικιωμένους και οι επιπλοκές είναι πιο συχνές σε αυτούς, σύμφωνα με πρόσφατη επισκόπηση. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να γερνά, η εμφάνιση άσθματος σε ανθρώπους άνω των 65 ετών αυξάνει. Η νόσος επηρεάζει περίπου το 9% των ηλικιωμένων.

Ο Dr. Michael Wechsler, του Cohen Family Asthma Institute at National Jewish Health στο Ντένβερ που πραγματοποίησε την επισκόπηση, δήλωσε ότι το άσθμα προκαλεί φλεγμονή των πνευμόνων και αναπνευστικά προβλήματα που συχνά επιδεινώνονται από αλλαγές που συμβαίνουν με την ηλικία.

Πρόσθεσε ότι  οι πνεύμονες γίνονται λιγότερο ελαστικοί, το τοίχωμα του θώρακα γίνεται πιο άκαμπτο και οι μυς που ενισχύουν το αναπνευστικό σύστημα γίνονται ασθενέστεροι στους ηλικιωμένους. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ηλικιωμένοι και όσοι ασχολούνται με την περίθαλψή τους, συχνά θέτουν ως προτεραιότητα άλλες παθήσεις σε σχέση με το άσθμα, ελαχιστοποιώντας τα συμπτώματά του και υποεκτιμώντας την επίπτωσή τους.

Σύμφωνα με την επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, μισοί από τους ηλικιωμένους με άσθμα, περιλαμβανομένων όσων εμφάνισαν τη νόσο στη μέση ηλικία, δεν έχουν διαγνωστεί σωστά.

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα