Η προεκλαμψία ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας μελλοντικά, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ευρήματα έδειξαν ότι γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν αρτηριοσκλήρυνση, δεκαετίες μετά την εγκυμοσύνη.

Η Vesna Garovic, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι ανακάλυψε ότι η προεκλαμψία συνεχίζει να ακολουθεί τις μητέρες, καιρό μετά τη γέννηση του παιδιού. Τα καλά νέα είναι ότι τα ευρήματα μπορούν να συμβάλλουν σε πιο έγκαιρες παρεμβάσεις, στους παράγοντες κίνδυνου, πριν εμφανιστεί καρδιαγγειακή νόσος.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, η ερευνητική ομάδα εντόπισε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας και άλλες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Μετρήθηκε η πάχυνση του τοιχώματος της καρωτίδας και ελήφθησαν δείγματα αίματος.

Η πάχυνση του τοιχώματος της καρωτίδας γυναικών με ιστορικό προεκλαμψίας ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με αυτές γυναικών που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη.

Η Garovic δήλωσε ότι, ακόμα και χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών γεγονότων, γυναίκες με προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη έχουν υψηλότερο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης δεκατίες μετά, στα μετεμμηνοπαυσικά τους χρόνια.

Πηγές:
Mayo Clinic Proceedings.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη