Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα είδος φαρμάκου για το άσθμα ενδεχομένως μπορεί να μειώσει στο ήμισυ τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει νόσο του Πάρκινσον.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αγωγή για ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.

Ο Trond Riise, Καθηγητής στο University of Bergen της Νορβηγίας, δήλωσε ότι οι ανακαλύψεις της ερευνητικής ομάδας μπορεί ενδεχομένως να είναι η αρχή για μια εντελώς νέα αγωγής για τη νόσο. Περιμένε πως θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές.

Εξετάζοντας τη φαρμακευτική ιστορία περισσότερων των 4 εκατομμυρίων Νορβηγών σε περίοδο άνω των 11 ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι β2 αδρενεργικοί αγωνιστές ενδεχομένως μπορεί να περιορίσουν τη νόσο του Πάρκινσον.

Το φάρμακο ρυθμίζει την έκφραση των επιπέδων του γονίδιου SNCA που συνδέεται με κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον, ανέφερε η έρευνα. Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια συνταγές από το 2004.

Ο Riise δήλωσε ότι η ανάλυση στοιχείων όλου του Νορβηγικού πληθυσμού υπήρξε αποφασιστικής σημασίας για το συμπέρασμα της έρευνας.

Στην έρευνα, η αγωγή για τη νόσο Πάρκινσον συνδέθηκε με συνταγογραφήσεις φαρμάκων για το άσθμα και την υπέρταση.

Η νορβηγική ανάλυση έγινε αφού ερευνητές του Harvard University ανακάλυψαν αυτές τις επιδράσεις των φαρμάκων σε πειράματα στα ζώα και με νευρώνες στο εργαστήριο.

Για να διαπιστώσουν αν τα φάρμακα είχαν την ίδια επίπτωση στους ανθρώπους, οι ερευνητές του Harvard University άρχισαν να συνεργάζονται με τη νορβηγική ερευνητική ομάδα.

Ο Riise δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανέλυσε όλο τον πληθυσμό της Νορβηγίας και ανακάλυψε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά του πειράματος στα ζώα. Αυτά τα φάρμακα δεν έχουν ποτέ μελετηθεί σε σχέση με τη νόσο του Πάρκινσον, πρόσθεσε.

Πηγές:
Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις