Της Σοφίας Νέτα

Αμελείς όσον αφορά στην υγεία των ματιών τους είναι οι κάτοικοι της χώρα μας, καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ενας στους πέντε δεν έχει επισκεφθεί ποτέ οφθαλμίατρο και ένας στους δύο δεν έχει μετρήσει την πίεση των ματιών του.

Παράλληλα, σε σιωπηλή επιδημία εξελίσσεται η σοβαρή ασθένεια των ματιών που ονομάζεται γλαύκωμα. Μέχρι το 2020, θα αφορά περισσότερους από 79,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι πάσχουν 200.000 έως 250.000 άνθρωποι και οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Το γλαύκωμα αποτελεί, μετά τον καταρράκτη, τη δεύτερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Μέχρι το 2020, θα οδηγήσει σε αμφοτερόπλευρη τύφλωση 11.2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η πάθηση δεν έχει εμφανή συμπτώματα, με αποτέλεσμα ένας στους δύο πάσχοντες να μην γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών πρέπει να κάνουν κάθε δύο χρόνια έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, ο οποίος θα περιλαμβάνει μέτρηση της πίεσης των ματιών τους, καθώς η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του γλαυκώματος.

Εντούτοις, στη χώρα μας πρόσφατη έρευνα που έγινε σε δείγμα 917 συμμετεχόντων έδειξε πως:

  • Ένας στους πέντε Έλληνες δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ στη ζωή τους οφθαλμίατρο
  • Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους, ηλικίας 35 - 70 ετών (53% του πληθυσμού) δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους
  • Περίπου ένας στους τρεις, ηλικίας 55 -70 ετών (28,8% του πληθυσμού) δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους
  • Μόνο το 51% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών – ηλικιακή ομάδα στην οποία η νόσος του Γλαυκώματος εμφανίζεται συχνότερα - επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρό τους
  • Το 54% των Ελλήνων έχουν ακούσει για το γλαύκωμα, λέξη η οποία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη 'γλαυκός', που σημαίνει κυανόλευκος, και η οποία κατά τον Αριστοτέλη, αποδίδει το χρώμα που παίρνει το μάτι των πασχόντων στο τελικό στάδιο (απόλυτο Γλαύκωμα).

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, η νόσος στη χώρα μας υπολογίζεται πως παρουσιάζεται στο 2% του πληθυσμού της χώρας, αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνει σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας.
Το γλαύκωμα περιλαμβάνει µία ομάδα οφθαλμικών παθήσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από βλάβη στο οπτικό νεύρο - το όργανο που μεταφέρει την εικόνα από το µάτι στον εγκέφαλο.

Η πάθηση μπορεί να καταστρέψει τις ίνες του οπτικού νεύρου με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου το οπτικό πεδίο να 'συρρικνώνεται' τόσο πολύ, ώστε να οδηγεί σε τύφλωση. Επειδή η διαδικασία της βλάβης του οπτικού νεύρου εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτή από τον πάσχοντα, παρά μόνο στα προχωρημένα στάδια του Γλαυκώματος.

Έγκαιρη διάγνωση

Παρά το γεγονός ότι οι βλάβες που προκαλεί το γλαύκωμα δεν διορθώνονται, η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια όρασης. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρώιμη διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ο µόνος τρόπος για να διαγνωστεί έγκαιρα το γλαύκωμα είναι ο τακτικός και πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει τρείς απλές και ανώδυνες εξετάσεις:

  • Μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης
  • Εξέταση οπτικού νεύρου µε βυθοσκόπηση
  • Εξέταση οπτικού πεδίου

Καμπάνια ενημέρωσης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γλαυκώματος η Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος έχει προγραμματίσει σε συνεργασία με Έλληνες Οφθαλμιάτρους μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την λειτουργία περιπτέρων ενημέρωσης για το κοινό από τις 09:00 έως τις 14:00 στις περιοχές:

  • Αθήνα - Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Θεσσαλονίκη - Πλατεία Αριστοτέλους
  • Κοζάνη - Πλατεία Νίκης
  • Σέρρες - Πλατεία Ελευθερίας

Στα περίπτερα ενημέρωσης πανελλαδικά, θα διανέμονται φυλλάδια τα οποία θα 'φέρουν' χάρτινα γυαλιά με τρύπες στη μέση που θα αποκόπτονται, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να τα φορέσει για να κατανοήσει πώς 'στενεύει η όραση..' στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]