Οι λοιμώξεις αναπνευστικού στα μικρά παιδιά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και φτωχής πνευμονικής λειτουργίας στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε σε 154.492 παιδιά στην Ευρώπη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που είχαν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μέχρι την ηλικία των 5 ετών αντιμετώπιζαν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα και όσα είχαν λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού μέχρι την ίδια ηλικία είχαν διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο άσθματος.

Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού στην παιδική ηλικία, επίσης αύξαναν τον κίνδυνο για χειρότερη πνευμονική λειτουργία αργότερα.

Είναι πολύ νωρίς να αποδειχτεί αιτιατή σχέση μεταξύ λοιμώξεων του αναπνευστικού στην παιδική ηλικία και μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας μελλοντικά, δήλωσαν οι ερευνητές και υποδεικνύουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για  να διαπιστωθεί αν οι λοιμώξεις αναπνευστικού προκαλούν συμπτώματα άσθματος ή αν τα συμπτώματα άσθματος αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο  European Respiratory Society International Congress.

 

Πηγές:
European Respiratory Society International Congress.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ