Ηλικιωμένοι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και ερευνητές πιστεύουν ότι γνωρίζουν την αιτία.

Η Dr. Elizabeth Samelson και η ομάδα της χρησιμοποίησε ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις για την εξέταση περισσότερων των 1.000 ανθρώπων σε διάστημα 3 ετών.

Ανακάλυψαν ότι ηλικιωμένοι με τη νόσο είχαν εξασθένηση οστών που δεν μπορεί να μετρηθεί με τα συνήθη τεστ οστικής πυκνότητας.

Η Samelson, του Hebrew SeniorLife's Institute for Aging Research στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα εντοπίζουν ελαττώματα στο σκελετό που μπορεί να συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο καταγμάτων σε ηλικιωμένους με διαβήτη και μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους βελτίωσης της πρόληψης και της αγωγής.

Τα κατάγματα σε ηλικιωμένους με οστεοπόρωση προκαλούν ανησυχία. Μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ποιότητα ζωής, αναπηρία, ακόμα και θάνατο καθώς και σε σημαντικό κόστος περίθαλψης.

Ακόμα και αυτοί με φυσιολογική ή υψηλότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με τους συνομηλίκους τους φάνηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων αν είχαν διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα, αυτοί οι άνθρωποι είχαν 40% έως 50% αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, έδειξαν τα ευρήματα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καλύτερη κατανόηση των διάφορων παραγόντων που επηρεάζουν τη δύναμη των οστών και τα κατάγματα θα βοηθήσει τις προσπάθειες πρόληψης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Bone and Mineral Research.

Πηγές:
Journal of Bone and Mineral Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις