Έρευνα προειδοποιεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος στους ενήλικες, ακόμα και αν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι Αυστραλοί 45-50 ετών που ζούσαν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από μεγάλο δρόμο είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο άσθματος, συριγμού και χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε περίοδο 5 ετών σε σχέση με όσους ζούσαν σε μεγαλύτερη απόσταση.

Σημείωσαν ότι η αύξηση σε αυτά τα ιατρικά θέματα υπήρχε παρά το σχετικά χαμηλό όριο του NO2 στην Αυστραλία.

Η έρευνα εξέτασε περίπου 700 συμμετέχοντες 45-50 ετών. Σύμφωνα με τον Gayan Bowatte, του University of Melbourne, η Αυστραλία έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα ρύπανσης σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας

Ωστόσο, η έρευνα ανακάλυψε ότι ακόμα και αυτές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος και φτωχής πνευμονικής λειτουργίας στους ενήλικες.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η αυξημένη εμφάνιση άσθματος μετά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα δείχνει ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες παίζει μεγάλο ρόλο.

Συγκεκριμένα, το ότι ο ρόλος της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω κίνησης επιδεινώνει ή προκαλεί  άσθμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις ότι έκθεση, ακόμα και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω μεγάλου κυκλοφοριακού προβλήματος, συνδέεται με άσθμα και χαμηλή πνευμονική λειτουργία στους ενήλικες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal.

 

Πηγές:
European Respiratory Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο