Οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και ο λιναρόσπορος στη διατροφή των παιδιών μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών νόσων-ιδιαίτερα άσθματος και ρινίτιδας, μέχρι την εφηβεία, υπέδειξε έρευνα

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η παρουσία αυξημένης ποσότητας πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ωμέγα-3 και ενός ωμέγα-6 στο αίμα, που ονομάζεται αραχιδονικό οξύ, συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο αλλεργικών νόσων στα παιδιά.

Παιδιά με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στην ηλικία των 8 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αναπτύξει άσθμα ή ρινίτιδα μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

Υψηλά επίπεδα ενός ωμέγα-6 λιπαρού οξέος που ονομάζεται αραχιδονικό οξύ συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο άσθματος και ρινίτιδας  στα 16.

Η Anna Bergström, του Karolinska Institutet στη Σουηδία, δήλωσε ότι καθώς οι αλλεργίες συχνά ξεκινούν κατά την παιδική ηλικία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μελετηθεί αν το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής του παιδιού επηρεάζουν την εμφάνιση αυτών των νόσων.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα, με δείγματα αίματος 940 παιδιών.

Σε παιδιά με άσθμα ή ρινίτιδα στην ηλικία των 8 ετών, υψηλότερα επίπεδα αραχιδονικού οξέως στο αίμα συνδέονταν με υψηλότερη πιθανότητα να μην έχουν συμπτώματα στην ηλικία των 16 ετών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Πηγές:
Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λάρισα: Ανοικτή συζήτηση κατά της διάλυσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου
Προχωρημένες επαφές για πώληση της Innovis Pharma
Πρώτη προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχιάτρους του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ)