Έρευνα ανακάλυψε την κύρια αιτία που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και να οδηγήσει στη νόσο του Huntington-τοξική συσσώρευση ουρίας στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα ουρίας αυξάνονται στον εγκέφαλο ακόμα και πριν εμφανιστεί η άνοια. Η ανακάλυψη θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν, ακόμα και να αντιμετωπίσουν την άνοια πριν την εμφάνισή της.

Ο Garth Cooper, καθηγητής στο University of Manchester, δήλωσε ότι αυτή η έρευνα στη νόσο του Huntington τον οδηγεί να συμπεράνει ότι η υψηλή ουρία στον εγκέφαλο παίζει σημαντικό ρόλο στην άνοια.

Η προηγούμενη έρευνα του Cooper αποκάλυψε ότι η ουρία συνδέεται παρομοίως με το Alzheimer, υποδεικνύοντας ότι η τοξική συσσώρευση ουρίας θα μπορούσε να είναι σχετική με όλα τα είδη άνοιας λόγω ηλικίας.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι οι νόσοι Alzheimer και Huntington βρίσκονται στις αντίθετες άκρες του φάσματος της άνοιας, επομένως αν αυτό ισχύει για αυτά τα είδη, τότε πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό να  ισχύει και για όλα τα σημαντικά είδη άνοιας που συνδέονται με την ηλικία.

Αν η ουρία και η αμμωνία συσσωρεύονται στον οργανισμό επειδή οι νεφροί δεν μπορούν να τις αποβάλλουν, για παράδειγμα, σοβαρά προβλήματα μπορούν να προκύψουν, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ανακαλυφθεί η πηγή της αυξημένης ουρίας στη νόσο του Huntington.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια