Σύμφωνα με νέα έρευνα, η καθημερινή κατανάλωση λαδιού καρύδας για 4 εβδομάδες μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές Kay-Tee Khaw και Nita Forouhi, του University of Cambridge, πραγματοποίησαν την έρευνα σε 94 εθελοντές μεταξύ 50 και 75 ετών. Κανένας από αυτούς δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας ή διαβήτη.

Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες. Ζητήθηκε από την καθεμία να καταναλώνει 50 γραμμάρια, ή 3 περίπου κουταλιές λαδιού καρύδας, έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ή ανάλατου βουτύρου, κάθε μέρα για 4 εβδομάδες. Θέλησαν να αναλύσουν πώς η τακτική κατανάλωση αυτών των λιπαρών θα μπορούσε να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν βούτυρο είχαν μέση αύξηση 10% των επιπέδων της χοληστερόλης LDL.

Όσοι κατανάλωσαν ελαιόλαδο είχαν μικρή μείωση στα επίπεδα της LDL και 5% αύξηση της χοληστερόλης HDL.

Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν λάδι καρύδας είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης HDL, με μέσο όρο 15%.

Πηγές:
BBC.