Ο θηλασμός για 6 μήνες ή περισσότερο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία, έδειξε έρευνα.

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία γυναικών που είχαν εγγραφεί σε έρευνα για την υγεία της καρδιάς, 30 χρόνια πριν, και των οποίων ο τρόπος ζωής και η υγεία παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.

Ανακάλυψαν ότι όσες είχαν θηλάσει τα παιδιά τους για τουλάχιστον 6 μήνες είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη 2, τις 3 δεκαετίες σε σύγκριση με όσες δεν θήλασαν.

Γυναίκες που θήλασαν για λιγότερους από 6 μήνες, επίσης είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 25%.

Η Dr Erica Gunderson, του Kaiser Permanente Division of Research στην Καλιφόρνια, ανακάλυψε πολύ δυνατή σχέση μεταξύ διάρκειας θηλασμού και χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Έρευνες έδειξαν ότι μωρά που θήλασαν έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις στο θώρακα και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη ή να γίνουν παχύσαρκα όταν μεγαλώσουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μετα-ανάλυση στηρίζει τη χρήση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για τη μείωση της επιθετικότητας
W. Willett: Η μεσογειακή δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου - Ασπίδα και για το περιβάλλον
Αρχαία Αίγυπτος: Ενδείξεις πως γιατροί προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο