‘Ερευνα αποκάλυψε ότι ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στις τροφές μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τα συμπτώματα ψύχωσης όταν χρησιμοποιηθούν στα αρχικά στάδια αγωγής.

Ο Dr Firth, του Western Sydney University, εξέτασε αν διατροφικά συμπληρώματα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματική ‘’επιπρόσθετη αγωγή’’ σε νέους ανθρώπους με ψύχωση.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 8 κλινικές δοκιμές σχετικά με τα διατροφικά συμπληρώματα’ σε 457 νέους στα αρχικά στάδια ψύχωσης, όπως σχιζοφρένεια.

Ανακάλυψαν ότι ορισμένα διατροφικά συμπληρώματα αν χρησιμοποιηθούν μαζί με την αγωγή μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουν την ψυχική υγεία νέων ανθρώπων με ψύχωση, περισσότερο από τη συνήθη αγωγή μόνο.

Η έρευνα είναι η πρώτη που αξιολογεί δοκιμές διατροφικών συμπληρωμάτων σε πρώτο επεισόδιο ψύχωσης.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι ορισμένα συμπληρώματα μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμα όχι ως αντικαταστάτες της αγωγής αλλά ως επιπρόσθετη αγωγή για ορισμένους ασθενείς

Μια ουσία που μελετήθηκε ήταν η ταυρίνη, αμνινοξύ που βρίσκεται σε τροφές όπως η γαλοπούλα και τα οστρακοειδή.

Κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη σε 121 νέους ασθενείς με ψύχωση ανακάλυψε ότι 4 γρ,. ταυρίνης την ημέρα μείωσαν τα ψυχωσικά συμπτώματα εντός 12 εβδομάδων.

Μερικά αντιοξειδωτικά ως συμπληρώματα, όπως n-acetyl cysteine και βιταμίνη  C, μπορεί ενδεχομένως επίσης να είναι αποτελεσματικά –ιδιαίτερα σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες.

Έρευνες σε συμπληρώματα ωμέγα-3 έδειξαν ότι αν και φαίνεται να βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου σε νέους με ψύχωση, οι ενδείξεις για μείωση των ψυχωσικών συμπτωμάτων είναι συγκεχυμένες

Ο Dr Firth δήλωσε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων αυτών των αρχικών ερευνών πριν καταλήξουμε σε ισχυρά συμπεράσματα.

Η επισκόπηση δημοσιεύτηκε στο Early Intervention in Psychiatry.

Πηγές:
Early Intervention in Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα