Η υψηλή αρτηριακή πίεση πριν τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, ακόμα και αν η γυναίκα δεν έχει διάγνωση υπέρτασης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Carrie Nobles, του Eunice Kennedy Shriver National Institute for Child Health and Human Development (NICHD), δήλωσε ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση σε νέους ενήλικες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας αργότερα και η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί επίσης να έχει ενδεχομένως επίδραση στην αναπαραγωγική υγεία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Hypertension, έδειξαν ότι για κάθε 10 mm Hg αύξηση της διαστολικής πίεσης υπήρχε 18% υψηλότερος κίνδυνος αποβολής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης 17 % αύξηση των αποβολών για κάθε άνοδο 10 mm Hg στη μέση αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 1.200 γυναίκες που ήδη είχαν 1-2 αποβολές και προσπαθούσαν να συλλάβουν.

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για την αρτηριακή πίεση πριν τη σύλληψη και αυτήν στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ο Enrique Schisterman, του NICHD δήλωσε ότι η επίδραση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου αρχίζει νωρίς στη ζωή. Οι γιατροί που αντιμετωπίζουν θεραπευτικά γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να προσέξουν την ελαφρώς αυξημένη πίεση, επειδή μπορεί ενδεχομένως να έχει άλλες επιπτώσεις που δεν έχουν αναγνωριστεί καλά, όπως αρνητικό αποτέλεσμα στην εγκυμοσύνη.

Πηγές:
Hypertension

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’