Η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνει και να ενισχύει τα συμπτώματα αναπηρίας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι ανεξήγητη απώλεια βάρους θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι προβλημάτων σε αυτούς τους ασθενείς, επειδή θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναπηρίας.

Ο Dr. Joshua Baker, του Pennsylvania's Perelman School of Medicine, δήλωσε ότι ενώ ασθενείς και ρευματολόγοι μπορεί ενδεχομένως να εστιάζουν κυρίως στη δραστηριότητα της νόσου θα μπορούσαν επίσης να λαμβάνουn υπόψη την παχυσαρκία, η οποία μπορεί να συμβάλλει σε προβλήματα που συνήθως αποδίδονται στην αρθρίτιδα.

Επίσης, η ακούσια απώλεια βάρους θα πρέπει να μας ανησυχήσει ότι ο ασθενής μπορεί ενδεχομένως να γίνει αδύναμος και να αντιμετωπίζει κίνδυνο νέας αναπηρίας.

Ο  Baker εξέτασε την επίδραση της παχυσαρκίας στην εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε 25.000 ανθρώπους με τη νόσο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η νόσος εξελισσόταν πιο γρήγορα σε όσους ήταν πολύ παχύσαρκοι. Αυτό ίσχυε, άσχετα από το επίπεδο φλεγμονής στις αρθρώσεις.

Επίσης άνθρωποι που ήταν λεπτοί αλλά έχασαν γρήγορα βάρος χωρίς προσπάθεια επίσης εμφάνισαν αναπηρία πιο γρήγορα.

Ο Baker, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ασθενείς χωρίς ρευματοειδή αρθρίτιδα και παχυσαρκία θα πρέπει να ωφεληθούν από απώλεια βάρους με ολοκληρωμένη στρατηγική. Ωστόσο, όταν δούμε κάποιον να χάνει βάρος χωρίς προσπάθεια, πιθανόν είναι σημάδι φτωχής πρόγνωσης, ιδιαίτερα αν ήδη είναι αδύνατος.

Αν και η έρευνα δεν μπορούσε να αποδείξει αιτιατή σχέση, οι ερευνητές υπέδειξαν ότι νέες αγωγές και στρατηγικές που βοηθούν στο σωστό βάρος θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη της αναπηρίας σε ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthritis Care & Research.

Πηγές:
Arthritis Care & Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο