Έρευνα επιστημόνων του Baylor College of Medicine σε ποντικούς, υποδεικνύει ότι ουσίες στο σάλιο των κουνουπιών προκαλούν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να αυξήσουν την ένταση των νόσων που μεταδίδουν.

Νόσοι που μεταφέρονται με τα κουνούπια, όπως ο Δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, ο ιός Ζίκα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, και ο Chikungunya είναι σοβαρά προβλήματα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 100 εκατομμύρια λοιμώξεις από τον Δάγκειο πυρετό και 22.000 θάνατοι συμβαίνουν κάθε χρόνο, κυρίως στα παιδιά, και σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός έχει κίνδυνο να προσβληθεί από ελονοσία

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντικούς με βλάβη στο ανοσοποιητικό οι οποίοι έλαβαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, για να εξετάσουν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση Δάγκειου πυρετού.

Ανακάλυψαν ότι η μετάδοση του ιού από τσίμπημα κουνουπιών παρήγαγε περισσότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με τη μετάδοση μέσω βελόνας, λόγω εν μέρει, της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στο σάλιο του κουνουπιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν