Άντρες και γυναίκες με διαβήτη 2 μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον μελλοντικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Το εύρημα για τη σχέση ακολούθησε την εξέταση διαγνώσεων της νευρολογικής νόσου μεταξύ εκατομμυρίων διαβητικών και μη, στη Βρετανία.

Ο ερευνητής Dr. Thomas Warner, δήλωσε ότι αφού ελήφθησαν υπόψη παθήσεις που θα μπορούσαν να μιμούνται τη νόσο Πάρκινσον η έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν διαβήτη τύπου 2 εμφάνιζαν 32% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελλοντικά τη νευρολογική νόσο.

Ο αυξανόμενος κίνδυνος ήταν ακόμα πιο σημαντικός σε νεότερους ασθενείς με διαβήτη, 25-44 ετών.

Ενήλικες με διαβήτη που ήδη είχαν εμφανίσει επιπλοκές από αυτόν είχαν 49% μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο Warner τόνισε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι γενικά, η πλειοψηφία των ασθενών με διαβήτη δεν εμφανίζουν νόσο Πάρκινσον.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.

Οι ερευνητές εντόπισαν 2 εκατομμύρια Βρετανούς που διαγνώστηκαν με διαβήτη από το 1999 έως το 2011.

Η ομάδα συγκρίθηκε με 6 εκατομμύρια ασθενείς που είχαν αναζητήσει αρχικά περίθαλψη για αίτια άλλα από τον διαβήτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πάνω από 14.000 από τα 2 εκατομμύρια ανθρώπων με διαβήτη διαγνώστηκαν αργότερα με τη νόσο Πάρκινσον σε σύγκριση με 21.000 από τα 6 εκατομμύρια άλλους. Αυτό μεταφράζεται σε άνω του 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον σε όσους είχαν διαβήτη.

Μεταξύ ασθενών με διαβήτη, 25-44 ετών, 58 από τους 130.700 ανθρώπους εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον σε σύγκριση με 280 από σχεδόν 2,6 εκατομμύρια μη διαβητικούς παρόμοιας ηλικίας. Αυτό μεταφράζεται σε τετραπλάσιο κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον σε όσους είχαν διαβήτη.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"