Ο θηλασμός μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ιδιαίτερα σε έγχρωμες και λατίνες, αναφέρει νέα έρευνα.

Για πρώτη φορά, ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ θηλασμού και εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, και κατά εθνικότητα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο American Heart Association.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την  Dr. Lisette T. Jacobson, του University of Kansas School of Medicine-Wichita, παρατήρησαν τα οφέλη του θηλασμού στο παιδί και στη μητέρα.

Είχαν στοιχεία 80.191 γυναικών για τις συνήθειες υγείας μετά την εμμηνόπαυση, που επιλέχτηκαν μεταξύ 1993 και 1998.

Στην ανάλυση, γυναίκες είχαν γεννήσει ένα ή περισσότερα παιδιά και το 58% ανέφερε ότι είχε θηλάσει. Την περίοδο της επιλογής, η μέση ηλικία ήταν 63,7 χρόνια και την περίοδο μελέτης 12,6.

Ποσοστό 3,4% των γυναικών της έρευνας υπέστη εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της μελέτης και 1,6% είχε υποστεί ένα πριν την έρευνα.

Η έρευνα απέκλεισε γυναίκες που ήδη είχαν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο επιλογής.

Μετά από προσαρμογή για παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ηλικία και οικογενειακό ιστορικό, ερευνητές χώρισαν τα στοιχεία σύμφωνα με δημογραφικούς παράγοντες.

Γενικά, ο κίνδυνος ήταν 23% χαμηλότερος σε όλες τις γυναίκες αλλά στις έγχρωμες ήταν 48% χαμηλότερος και στις λατίνες 32% πιο μικρός.

Για τις λευκές γυναίκες, ο κίνδυνος ήταν 21% χαμηλότερος και κατά 19% χαμηλότερος σε όσες θήλαζαν μέχρι 6 μήνες. Η αύξηση του θηλασμού συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δεν εντόπισε αιτιατή σχέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes