Η ουσία κανναβιδιόλη (CBD), εκχύλισμα που λαμβάνεται από την κάνναβη, φαίνεται πως μειώνει τα ψυχωσικά συμπτώματα, περιορίζοντας τις ανωμαλίες στην εγκεφαλική λειτουργία, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του King's College London, ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι μια δόση CBD, δρα στον εγκέφαλο έτσι ώστε να μειώνει ψυχωσικά συμπτώματα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Medical Association Psychiatry.

Ο Dr. Sagnik Bhattacharyya, του King's College, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για ασφαλή αγωγή για νέους σε κίνδυνο ψύχωσης. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της κανναβιδιόλης είναι ότι είναι ασφαλής και φαίνεται να είναι πολύ καλά ανεκτή κάνοντάς την, με ορισμένους τρόπους, ιδανική αγωγή.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα αποτελέσματα άρχισαν να ξεδιπλώνουν τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς από ένα νέο φάρμακο που δρα με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα παραδοσιακά αντιψυχωσικά.

Μελετήθηκαν 52 άνθρωποι 25-33 ετών, που δεν είχαν ακόμα διαγνωστεί με ψύχωση αλλά εμφάνιζαν ψυχωσικά συμπτώματα και 19 υγιείς ως ομάδα ελέγχου, μεταξύ  2013 και 2016. Μια δόση δόθηκε σε 16 συμμετέχοντες, ενώ 17 έλαβαν placebo.

Χρησιμοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία, ενώ οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν εργασία μνήμης που ενέπλεκε 3 περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό πως εμπλέκονται στην ψύχωση.

H εγκεφαλική δραστηριότητα σε συμμετέχοντες με κίνδυνο ψύχωσης ήταν μη φυσιολογική σε σύγκριση με τους υγιείς. Μεταξύ όσων έλαβαν κανναβιδιόλη, η μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν λιγότερο σοβαρή σε σχέση με αυτούς που έλαβαν placebo.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;