Ενώ βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κατά την οποία τα παιδιά θα βρίσκονται εκτεθειμένα καθημερινά σε ιούς και βακτήρια, λόγω του συγχρωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους και δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους «παρεμβάλλουν» και οι δύο εποχές έξαρσης της θανατηφόρας νόσου, η ανάγκη για την πρόληψή της καθίσταται επιτακτική. Πολύ περισσότερο, δε, εφόσον κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων.

Η ανάγκη αυτή, όμως, δεν αφορά μόνο τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό αλλά και τα βρέφη. Κι αυτό γιατί  1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο χωρίς να το γνωρίζει (δεν παρουσιάζει συμπτώματα) και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταδώσει. Τα περισσότερα παιδιά  προσβάλλονται μέσα από την επαφή (φιλί, βήχας, φτάρνισμα) με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.

Απειλητική για τη ζωή από τις πρώτες ώρες

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους, είναι η πλέον επικίνδυνη μορφή Μηνιγγίτιδας και ευθύνεται και για το 90% των περιστατικών της νόσου που καταγράφονται στη χώρα μας.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για μία ύπουλη νόσο, τα συμπτώματα της οποίας συχνά συγχέονται με αυτά μιας ίωσης (υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα), ενώ η εξέλιξη της επιδείνωσης είναι ταχύτατη και μπορεί να αποβεί μοιραία από τις πρώτες 24 ώρες. Έως 1 στους 5 ασθενείς μπορεί να έχουν μοιραία κατάληξη, ενώ οι επιζήσαντες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές μόνιμες βλάβες (εγκεφαλικές ή σωματικές αναπηρίες, κ.α.).

Να μην χαθούν άλλα παιδιά

Τον περασμένο Ιούνιο κατέληξε από τη νόσο ένα βρέφος 8 μηνών από την Κρήτη, σοκάροντας το πανελλήνιο και επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ενημέρωσης των γονέων σε ό,τι αφορά την πρόληψη της νόσου.

Νωρίτερα ένα αγοράκι εννέα μηνών νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Το Μάρτιο ένα 4χρονο αγοράκι νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Το περιστατικό καταγράφηκε σε παιδικό σταθμό του Χαϊδαρίου, ο οποίος συστεγάζεται με Δημοτικό Σχολείο.  Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ...

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της Μηνιγγίτιδας Β είναι και το περιστατικό της δίχρονης , F. Β. από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία  έχασε την μάχη με τη νόσο στις 14 Φεβρουαρίου 2016, ύστερα από δύο εβδομάδες νοσηλείας. Οι γονείς του κοριτσιού, δημοσιεύοντας τις σοκαριστικές φωτογραφίες του παιδιού τους όταν βρισκόταν στην εντατική, δημιούργησαν ένα μαζικό κίνημα ευαισθητοποίησης στους γονείς της Μεγάλης Βρετανίας. Οι εικόνες, που μετέφεραν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά που νοσούν από Μηνιγγίτιδα Β, προκάλεσαν  εθνική κατακραυγή και κινητοποίηση σύσσωμης της κοινής γνώμης και της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, με την ελπίδα να μην θρηνήσουν και άλλα θύματα.

Ο μοναδικός τρόπος για να προληφθεί η απειλητική για τη ζωή Μηνιγγίτιδα Β με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα είναι ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, με το  εμβόλιο που μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β, ενώ από το 2017 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024