Πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ), σε ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, έχει η θεραπεία με νέας γενιάς laser σε μια μόνο  θεραπευτική συνεδρία.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Medicine (Baltimore) από τον Lee JW και συνεργάτες, ο σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της τραμπεκουλοπλαστικής με το MicroPulse laser (MLT) σε ασθενείς με χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.

Πράγματι, η ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ) μειώθηκε κατά 19,5%, όπως επίσης κατά 21,4% η χρήση των αντιγλαυκωματικών φαρμάκων σε σύγκριση με τα επίπεδα προ-θεραπείας.

Η  MLT είχε ποσοστό επιτυχίας 72,9% στο να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση ( ΕΟΠ ) κατά 25% ή στο να επιφέρει μείωση της κάτω από τα 18 mmHg.

«Τα αποτελέσματα αυτής  της νέας επιστημονικής μελέτης αυξάνουν και εκσυγχρονίζουν τα  όπλα του οφθαλμίατρου στον διαρκή πόλεμο κατά του γλαυκώματος», αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου   και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος και Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.

Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω με ανοιχτή γωνία στη γωνιοσκόπηση και με γλαυκωματική οπτική νευροπάθεια προφανή κλινικώς αλλά και με χρήση απεικονιστικών μεθόδων όπως η οπτική τομογραφία συνοχής. Η παρακολούθηση μετά την laser θεραπεία πραγματοποιήθηκε για τουλάχιστον 6 μήνες.

Χρησιμοποιήθηκε, σε μια μόνο θεραπευτική συνεδρία, η τεχνική MicroPulse laser trabeculoplasty (MLT) με τη χρήση ενός διοδικού λέιζερ 577 nm, σε 360 ° του διηθητικού ηθμού (ΔΗ).

Στους 6 μήνες μετά το laser, η ΕΟΠ μειώθηκε κατά 19,5%, ενώ μειώθηκε κατά 21,4% η χρήση φαρμάκων σε σύγκριση με τα επίπεδα προ-θεραπείας. Το ποσοστό επιτυχίας MLT στην μείωση της ΕΟΠ κρίνεται ικανοποιητικό (μειώθηκε τουλάχιστον κατά 25% ) όπως επίσης ικανοποιητική κρίθηκε και η μείωση της χρήσης των αντιγλαυκωματικών κολλυρίων.

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν περιελάμβαναν στο 7,5% των ασθενών ήπια ραγοειδίτιδα που δεν απαιτούσε καμία θεραπεία, χωρίς απώλεια της οπτικής οξύτητας σε οποιονδήποτε από τους ασθενείς», διευκρινίζει ο καθηγητής κ.  Κοζομπόλης και προσθέτει.

«Μόνο στο 2,1%  των  συμμετεχόντων ασθενών  απαιτήθηκε επαναλαμβανόμενη θεραπεία με το λέιζερ».

Νέας   Γενιάs  Laser

Η τεχνολογία των LASER χρησιμοποιείται εδώ και πολλά και χρόνια στην θεραπεία του γλαυκώματος τόσο αυτού της ανοικτής γωνίας όσο και της κλειστής γωνίας. Το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας πλήττει την μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών.

H ALT (Argon Laser Trabeculoplasty) είναι η παλαιοτέρα μέθοδος για την μείωση της Ενδοφθάλμιας Πίεσης (ΕΟΠ) στοχεύοντας σε εκείνη την περιοχή του οφθαλμού – τον Διηθητικό Ηθμό (Δ.Η.) - που είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση του Υδατοειδούς Υγρού (Υ.Υ.) το οποίο παράγεται συνεχώς εντός του οφθαλμού.

Η SLT ( Selective Laser Trabeculoplasty) και MicroPulse laser trabeculoplasty (MLT) είναι οι πιο σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές που εφαρμόζονται για την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης κάνοντας χρήση πιο εξελιγμένων τεχνολογικά μορφών laser.

«Το πλεονέκτημα των δύο τελευταίων συνίσταται στο ότι σέβονται την ανατομία και την ιστολογία στην γωνία του προσθίου θαλάμου και στον διηθητικό ηθμό και δεν προκαλούν εγκαύματα και βλάβες», τονίζει ο κ Κοζομπόλης και προσθέτει

« Συνεπώς, είναι τεχνικές πιο ήπιες, το ίδιο τουλάχιστον αποτελεσματικές και έχουν το πλεονέκτημα να είναι επαναλήψιμες σε μεγαλύτερο βαθμό από την ALT».

Η τεχνολογία λέιζερ MicroPulse χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο κύκλου λειτουργίας που δεν προκαλεί στους οφθαλμικούς ιστούς σχηματισμό ουλών όπως στην ALT.

Χρησιμοποιεί ενέργεια λέιζερ σε παλμούς χαμηλής ακτινοβολίας των 300-ms στα χρωστικοφόρα κύτταρα του Δ.Η.

Το λέιζερ διεγείρει την απελευθέρωση κυτοκινών που αυξάνει τη διαπερατότητα του Δ.Η. και μειώνει την ΕΟΠ.

Η διαδικασία εκτελείται με παρόμοιο τρόπο με το SLT, με ένα μέγεθος laser στόχου 300 μικρών.

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήσαμε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο η laser θεραπεία έχει απολύτως συγκρίσιμα αποτελέσματα με την θεραπεία με χρήση προσταγλανδινών για την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

«Με δεδομένα τα ποσοστά επιτυχίας της laser θεραπείας για το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (MLT, SLT και ALT), αυτή η θεραπευτική διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο θεραπευτικό εργαλείο μεταξύ φαρμακευτικής και χειρουργικής θεραπείας», καταλήγει ο κ. Κοζομπόλης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα