Η παχυσαρκία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για άσθμα και οι δυο παθήσεις συχνά συνυπάρχουν. Ενώ η σχέση εκτιμάτο ότι οφείλεται στη φλεγμονή που περιβάλλει τους αεραγωγούς και υπάρχει σε όλο το σώμα, έρευνα στο American Journal of Physiology—Lung Cellular and Molecular Physiology υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των μυών των αεραγωγών.

Ερευνητές του Rutgers Institute for Translational Medicine and Science στο New Brunswick, ‘’έχτισαν΄΄ σε προηγούμενες έρευνες που έδειχναν ότι ορισμένοι παχύσαρκοι έχουν ένα είδος άσθματος που προκαλείται από μεγάλη αντίδραση σε ένα αλλεργιογόνο στους μυς των αεραγωγών παρά σε φλεγμονή των αεραγωγών.

Οι ερευνητές συνδύασαν μυϊκά κύτταρα από παχύσαρκους και μέσου βάρους δότες με ισταμίνη και το φάρμακο carbachol, προκαλώντας αντίδραση που μιμείται τη μυϊκή σύσπαση. Το Carbachol διεγείρει την περιοχή του νευρικού συστήματος που ελέγχει τους αεραγωγούς.

Ανακάλυψαν ότι μυϊκά κύτταρα από παχύσαρκους δότες εμφάνισαν περισσότερα σημάδια συστολής σε σχέση με κύτταρα από δότες που δεν ήταν παχύσαρκοι. Επίσης, αυτή η αντίδραση ήταν μεγαλύτερη σε γυναίκες δότριες έναντι των αντρών. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανό να αναπτυχθούν νέες πιο αποτελεσματικές αλλαγές για το άσθμα, που θα στοχεύουν τα μαλακά μυϊκά κύτταρα.

 

Πηγές:
American Journal of Physiology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο