Η κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί ενδεχομένως να απομακρύνει την επιπλοκή της προεκλαμψίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η σοκολάτα, ειδικά η σκούρα, είναι πλούσια σε θεοβρωμίνη, που ενισχύει την καρδιά, χαλαρώνει τον μαλακό μυ και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση στηθάγχης, υπέρτασης και αρτηριοσκλήρυνσης, σημειώνει η Dr.

Elizabeth W. Triche, του Πανεπιστημίου του Yale στο Κοννέκτικατ.

Η προεκλαμψία έχει πολλά κοινά στοιχεία με την καρδιοπάθεια, σημειώνουν οι ερευνητές.

Για να εξετάσουν αν τα πιθανά οφέλη της σοκολάτας στο καρδιαγγειακό σύστημα μπορούν ενδεχομένως να εμποδίσουν την προεκλαμψία, οι ερευνητές εξέτασαν 2.291 γυναίκες που είχαν γεννήσει μια φορά και τις ρώτησαν σχετικά με την ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωναν το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές εξέτασαν και τα επίπεδα θεοβρωμίνης, στο αίμα του ομφάλιου λώρου.

Όπως φάνηκε, οι γυναίκες που κατανάλωναν την περισσότερη σοκολάτα και αυτές των οποίων τα παιδιά είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση θεοβρωμίνης στο αίμα του ομφάλιου λώρου είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία.

Οι γυναίκες στο υψηλότερο τέταρτο όσον αφορά τη θεοβρωμίνη είχαν κατά 69% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την επιπλοκή σε σχέση με αυτές που βρίσκονταν στο χαμηλότερο τέταρτο.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν πέντε μερίδες σοκολάτα κάθε εβδομάδα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν σοκολάτα σπανιότερα από μια την εβδομάδα.

Παρόμοια, αλλά ασθενέστερη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και του κίνδυνου εμφάνισης προεκλαμψίας φάνηκε στο πρώτο τρίμηνο, με τις γυναίκες που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες σοκολάτας κάθε εβδομάδα να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 19% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν σοκολάτα σπανιότερα από μια φορά την εβδομάδα.

Η θεοβρωμίνη μπορεί ενδεχομένως να βελτιώνει την κυκλοφορία στον πλακούντα, ενώ εμποδίζει το οξειδωτικό στρες ή πιθανόν περιέχει άλλες ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στη σοκολάτα, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Epidemiology’.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα η κατανάλωση σοκολάτας από εγκύους να μπορεί να μειώσει την εμφάνιση προεκλαμψίας. Καταλήγοντας, υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας σε μεγαλύτερη έκταση, με λεπτομερή καταγραφή της κατανάλωσης σοκολάτας.

Πηγές:
‘Epidemiology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα