Η απώλεια κιλών θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να νοσήσει από καρκίνο στο μαστό, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε σε 61.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν είχαν προηγουμένως καρκίνο του μαστού και είχαν φυσιολογικά αποτελέσματα στη μαστογραφία. Το βάρος τους ελέγχθηκε στην αρχή της έρευνας και 3 χρόνια αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που διήρκεσε 11 χρόνια, περίπου 3.000 νέα περιστατικά διηθητικού καρκίνου στο μαστό διαγνώστηκαν στην ομάδα.

Γυναίκες που έχασαν το 5% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σχέση με όσες δεν άλλαξαν βάρος, έδειξαν τα ευρήματα.

Επιπλέον, αύξηση βάρους κατά 5% ή περισσότερο δεν συνδεόταν με κίνδυνο καρκίνου στο μαστό γενικά, αλλά συνδεόταν με υψηλότερο κατά 54% κίνδυνο τριπλά αρνητικού καρκίνου στο μαστό. Ωστόσο δεν αποδείχτηκε οτι η σχέση είναι αιτιατή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cancer.

Ο Dr. Rowan Chlebowski, του City of Hope National Medical Center, στο Duarte, της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι μέτρια, σχετικά βραχυπρόθεσμη μείωση βάρους συνδεόταν με στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μαστό σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ο Chlebowski πρόσθεσε ότι πρόκειται για αποτελέσματα παρατήρησης αλλά στηρίζονται και από ενδείξεις τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η υιοθέτηση διατροφής με χαμηλά λιπαρά που συνδεόταν με παρόμοιου μεγέθους απώλεια βάρους οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στη γενική επιβίωση από τον καρκίνο στο μαστό.

Συνδυαστικά, οι έρευνες παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόγραμμα μέτριας απώλειας βάρους μπορεί να επηρεάσει τον καρκίνο στο μαστό, δήλωσε ο Chlebowski.

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις