Ποντικοί εμφάνισαν καρκίνο μετά από έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από κινητά τηλέφωνα, αλλά τα επίπεδα ήταν πολύ υψηλότερα από αυτά στα οποία εκτίθενται άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους, αναφέρει νέα έκθεση.

Όταν αρσενικοί ποντικοί εκτέθηκαν σε ραδιοσυχνότητες όπως αυτές που χρησιμοποιούν 2G και 3G κινητά εμφάνισαν όγκους στην καρδιά και υπήρχαν επίσης ενδείξεις όγκων στον εγκέφαλο και στα επινεφρίδια.

Η σχέση μεταξύ έκθεσης και καρκίνου ήταν λιγότερο σαφής σε θηλυκούς αρουραίους και αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, αναφέρει η έκθεση του National Toxicology Program (NTP) στο U.S. National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS).

Επίσης, η έκθεση που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κινητό, δήλωσε ο John Bucher.

Το χαμηλότερο επίπεδο έκθεσης στις έρευνες ήταν ίσο με την υψηλότερη επιτρεπτή έκθεση για τους χρήστες κινητών, ενώ το υψηλότερο επίπεδο στις έρευνες ήταν 4 φορές υψηλότερο από το υψηλότερο επιτρεπτό επίπεδο.

Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι η σχέση μεταξύ ακτινοβολίας από ραδιοσυχνότητες και όγκων σε αρσενικούς αρουραίους είναι πραγματική και οι εξωτερικοί ειδικοί συμφώνησαν, πρόσθεσε ο Bucher.

Οι έρευνες χρησιμοποίησαν επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων κινητών 2G και 3G και όχι ακτινοβολία σε δίκτυα Wi-Fi ή 5G.

Οι έρευνες, που στοίχισαν 30 εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκαν 10 χρόνια να ολοκληρωθούν, θα δοθούν στο U.S. Food and Drug Administration και στο Federal Communications Commission (FCC), για να βοηθηθούν να αξιολογήσουν την πιθανή επίδραση της έκθεσης στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων στην υγεία.

Όταν νέες έρευνες ή πληροφορίες γίνουν διαθέσιμες, ο FDA πραγματοποιεί εκτενείς αξιολογήσεις των στοιχείων για να ενημερώνει συνεχώς τον τρόπο σκέψης δήλωσε ο Dr. Jeffrey Shuren, διευθυντής του Center for Devices and Radiological Health του FDA.

Σημείωσε, ότι μετά την επισκόπηση των στοιχείων της έρευνας της NTP, διαφωνεί με την τελική τους αναφορά όσον αφορά τις ‘’σαφείς ενδείξεις’’ της καρκινογόνου δραστηριότητας σε τρωκτικά που εκτέθηκαν σε ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της έκθεσης τρωκτικών σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων σε όλο το σώμα, σημείωσε ο Shuren. Στην πραγματικότητα, αρχίζουμε να παρατηρούμε επίδραση στον ιστό των ζώων με έκθεση που είναι 50 φορές υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα ασφάλειας για όλο το σώμα που έχουν καθοριστεί από τον  FCC για την έκθεση σε ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας