Κλινική δοκιμή από το La Trobe University, έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών, όπως σολομός, πέστροφα και σαρδέλες, ως μέρος υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άσθματος στα παιδιά.

Η διεθνής έρευνα ανακάλυψε ότι τα παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν υγιεινή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία μετά από 6 μήνες.

Η ερευνήτρια Μαρία Παπαμιχαήλ, του La Trobe, δήλωσε ότι τα ευρήματα προστίθενται σε ενδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι πιθανή θεραπεία για το άσθμα στην παιδική ηλικία.

Πρόσθεσε ότι ήδη ξέρουμε πως μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και εξέλιξη του άσθματος στα παιδιά και ότι τώρα έχουμε ενδείξεις ότι είναι επίσης πιθανό να ελεγχθούν τα συμπτώματα μέσω της υγιεινής διατροφής.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Κατερίνα Ιτσιοπούλου, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι υποσχόμενα. Σημείωσε, ότι τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ψαριού 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε παιδιά με άσθμα.

Πρόσθεσε, ότι η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής υψηλής σε φυτικά τρόφιμα και λιπαρά ψάρια θα μπορούσε να είναι εύκολος, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των συμπτωμάτων άσθματος στα παιδιά.

Η Bircan Erbas, είναι ειδική στο άσθμα και τις αλλεργίες και επέβλεψε τη δοκιμή.

Η Erbas δήλωσε ότι το άσθμα είναι η πιο κοινή αναπνευστική νόσος σε νέους και μια από τις κύριες αιτίες για νοσηλείες και εισαγωγή στα επείγοντα για τα παιδιά. Δυστυχώς, πρόσθεσε, το ποσοστό άσθματος παγκοσμίως παραμένει υψηλό. Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπίσουμε νέες θεραπείες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί με συμβατά φάρμακα για το άσθμα.

Η κλινική δοκιμή σε 64 παιδιά από την  Αθήνα, ηλικίας 5 -12 ετών που είχαν ελαφρύ άσθμα. Ερευνητές από την Αυστραλία και την Ελλάδα χώρισαν τα παιδιά σε 2 ομάδες και δίδαξαν στα μισά να τρώνε 2 γεύματα λιπαρών ψαριών ως μέρος μεσογειακής διατροφής, κάθε εβδομάδα για 6 μήνες. Τα υπόλοιπα παιδιά ακολούθησαν την κανονική διατροφή.

Στο τέλος της δοκιμής ανακάλυψαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε ψάρι είχε μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες. Πάνω από τις 10 είναι σημαντικά κάτω από διεθνείς οδηγίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη