Το άσθμα είναι ακόμα ένα πρόβλημα που συνδέεται με το επιπλέον βάρος στα παιδιά, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα αναφέρει ότι μέχρι το 10% των περιστατικών παιδικού άσθματος στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφευχθεί αν εξαφανιζόταν η παιδική παχυσαρκία.

Ο Dr. Jason Lang, του Duke University, δήλωσε ότι υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για το άσθμα που μπορούν να προληφθούν-η παχυσαρκία μπορεί να είναι μόνο ένας. Περίπου 6-8 εκατομμύρια παιδιά έχουν άσθμα, επομένως αν 10% αυτών των περιστατικών απομακρυνθούν (εξολοθρεύοντας την παχυσαρκία) θα είχαμε μέχρι 800.000 παιδιά χωρίς άσθμα.

Περίπου το 18% των παιδιών στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα. Αυτό μπορεί να βλάψει την ποιότητα ζωής τους και να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Αν και το άσθμα ενηλίκων και η παχυσαρκία έχουν συνδεθεί, υπάρχουν διάφορες απόψεις για το αν αποτελεί παράγοντα και για το παιδικό άσθμα. Η νέα έρευνα θέλησε να απαντήσει σε ορισμένες ανησυχίες προηγούμενων ερευνών.

Η νέα έρευνα εστίασε σε στοιχεία μισού εκατομμυρίου παιδιών και 19 εκατομμυρίων επισκέψεων σε γιατρούς. Αυτές έγιναν σε ένα από 6 σημαντικά κέντρα υγείας στις ΗΠΑ.

Τα παιδιά διαγνώστηκαν με άσθμα σε 2 ή περισσότερα ραντεβού. Υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις για τη λειτουργία των πνευμόνων και τους δόθηκε συνταγή για την αντιμετώπιση του άσθματος.

Παχύσαρκα παιδιά είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άσθμα. Υπέρβαρα παιδιά είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο άσθματος.

Πώς μπορεί το υπερβάλλον βάρος να οδηγήσει στο άσθμα;

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα. Η νέα έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Μια είναι ότι παιδιά που είναι παχύσαρκα μπορεί ενδεχομένως να έχουν αλλαγές στην αν άπτυξη των πνευμόνων που θα μπορούσαν να οδηγούν σε μικρότερους αεραγωγούς που θα επέτρεπαν περισσότερη απόφραξη. Είναι πιθανόν η παχυσαρκία να μπορεί να οδηγεί σε αλλαγές που κάνουν πιο υπερδραστήριους τους πνεύμονες.

Ο Lang δήλωσε ότι είναι επίσης πιθανό παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή άπνοια να συμβάλλουν στο άσθμα.

Η Dr. Sophia Jan, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των 2 καταστάσεων δεν είναι σαφής αλλά η φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο.

Υπέδειξε επίσης ότι ορισμένα γονίδια πιθανόν αφορούν και τις 2 καταστάσεις.

Όταν ένα παιδί εμφανίζει παχυσαρκία, το βάρος στο θώρακα και στο άνω μέρος του σώματος πιθανόν εξασκεί βάρος στους πνεύμονες, επομένως επηρεάζει την ικανότητα έκτασης και λειτουργίας των πνευμόνων. Η ερευνήτρια εικάζει ότι πολλοί παράγοντες συνδέουν την παχυσαρκία και το άσθμα.

Σύμφωνα με το Lang, έρευνες δείχνουν ότι όταν παιδιά και ενήλικες χάνουν βάρος, το άσθμα τους βελτιώνεται και μπορεί ενδεχομένως να υποχωρεί εντελώς.

Σημείωσε ότι η άσκηση είναι σημαντικό μέρος προσπαθειών απώλειας βάρους και υπέδειξε ότι παιδιά πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις και να κάνουν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα φυσική δραστηριότητα.

Η Jan πρόσθεσε ότι η διατήρηση υγιούς βάρους είναι υγιεινή για πολλούς λόγους.

Εκτός από τα μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά οφέλη υπάρχουν πολλά βραχυπρόθεσμα- όπως μείωση του κινδύνου υπνικής άπνοιας, καούρας, χολολιθίασης, μυϊκού πόνου, φτωχής αυτοεκτίμησης άγχους και εκφοβισμού.

Τώρα η πρόληψη ή η ελαχιστοποίηση του άσθματος μπορεί να προστεθεί στη λίστα, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Pediatrics.

Πηγές:
Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα