Δυο κατηγορίες γυναικών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο αργότερα στη ζωή τους. Όσες είχαν αποβολή και δεν έκαναν παιδιά και όσες γέννησαν 5 ή περισσότερα παιδιά.

Αυτό αναφέρει έρευνα στο Journal of Women’s Health που πραγματοποιήθηκε από το  University of Cambridge και το University of North Carolina at Chapel Hill.

Αυτές οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με γυναίκες που γέννησαν ένα ή 2 παιδιά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 8.500 γυναικών ηλικίας 45 έως 64 ετών — πληροφορίες για τον αριθμό κυήσεων και τοκετών καθώς και υπηρεσιών υγείας για καρδιαγγειακές νόσους σε διάστημα 30 ετών.

Μεταξύ των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, 138 ανέφεραν ότι είχαν αποβολή και δεν γέννησαν. 3.108 είχαν 2 παιδιά, 3.126 είχαν 3 ή 4 και 1.694 είχαν 5 ή περισσότερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, γυναίκες που είχαν αποβολή και δεν έκαναν παιδιά είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 46% για καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με γυναίκες που είχαν ένα ή 2 παιδιά.

Γυναίκες με 5 ή περισσότερα παιδιά είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες για σοβαρό έμφραγμα.

 

Πηγές:
Journal of Women’s Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο