Οριστική λύση, χωρίς  επιπλοκές, σημάδια και ουλές, δίνει η ενδοσκοπική χειρουργική στην αντιμετώπιση του καρπιαίου σωλήνα, που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους  σε  ολόκληρο τον κόσμο.

Το αποτέλεσμα των επεμβάσεων με την  ενδοσκοπική χειρουργική όσον αφορά την επιτυχία της επέμβασης, αλλά και την αισθητική εμφάνιση, έχει βαθμολογηθεί από διάσημους χειρουργούς με άριστα σε σχέση με αυτό των παλιών ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων.

«Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση είναι πλέον και στην Ελλάδα μέθοδος επιλογής  για τους πάσχοντες και έχει άριστα αποτελέσματα», τόνισε στην  ομιλία του στο συνέδριο του Ιατρικού Αθηνών: ATHENS MEDICAL LEADERSHIP & INOVATION (23-35 Νοεμβρίου)» , ο  Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, που έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες επεμβάσεις αντιμετώπισης καρπιαίου σωλήνα.

Η επέμβαση απαιτεί ο χειρουργός να έχει κάνει εξειδίκευση, γίνεται με τοπική νάρκωση, διαρκεί περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν. Η  ανάρρωση και η επούλωση διαρκεί 7-10 ημέρες,  ενώ η  επάνοδος στην εργασία γίνεται μέσα σε 2-3 εβδομάδες (εκτός και αν  η εργασία είναι βαρειά χειρωνακτική).

«Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή και πραγματοποιείται  μέσα από οπή 1-2 εκατοστών», αναφέρει ο ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπεδικός,  Διευθυντής τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική,  οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα γίνονται τα τελευταία χρόνια κατά 90% με την ενδοσκοπική μέθοδο, ενώ με την παλαιά μέθοδο (ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή) αντιμετωπίζονται χρόνιες (παλιές) ή βαρειές περιπτώσεις με συγκεκριμένες επιπλοκές.

Συμπτώματα  και  διάγνωση

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα,  έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις μεσήλικες γυναίκες  αφού τις χτυπά 5 με 6 φορές συχνότερα  από ό,τι τους άνδρες και  είναι η πλέον συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια.

Συνήθως πλήττει τις  νοικοκυρές αλλά και  όσους κάνουν βαρειές χειρωνακτικές δουλειές. Εμφανίζεται συχνότερα στις εγκύους, τους διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τούς νεφροπαθείς.

Αρχικά εκδηλώνεται  τη νύχτα με μουδιάσματα και υπαισθησία στα πρώτα 3 με 4 δάκτυλα. Στα τελευταία στάδια ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα από  μυϊκή αδυναμία  της παλάμης, λόγω κυρίως ατροφίας των μυών της βάσης του αντίχειρα.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται  αρχικά με κλινική εξέταση,  επιβεβαιώνεται  εργαστηριακά με  ηλεκτρομυογράφημα και  έλεγχο κινητικής και αισθητικής αγωγής   σε νευροφυσιολογικό εργαστήριο.

Ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση

Οριστική λύση στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα  δίνει η ενδοσκοπική χειρουργική, με τοπική ή γενική νάρκωση. Μέχρι πριν από 15 χρόνια το σύνδρομο αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό χειρουργείο και μεγάλη παλαμιαία τομή 7-8 εκατοστών, ενώ η διατομή (κόψιμο) του συνδέσμου με νυστέρι. Αργότερα εμφανίσθηκε η ελάχιστα επεμβατική (mini-open)  ανοιχτή μέθοδος με μικρότερη τομή 3-5 εκατοστών και τελικά σήμερα επικρατεί στο δυτικό κόσμο η ενδοσκοπική διάνοιξη (τομή 1-2 εκατ.).

Στην ανοιχτή μέθοδο, ο χρόνος αποκατάστασης του χεριού είναι περίπου  4-5 εβδομάδες (στις δυο εβδομάδες κόβουμε τα ράμματα), ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο ο χρόνος ανάρρωσης είναι  2-3  εβδομάδες (στις 10 ημέρες κοπή ραμμάτων).

Οι περιπτώσεις που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι παραμελημένο πλέον των 2-3 χρόνων, με ατροφία μυών, περιστατικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια ή αμυλοείδωση όπου χρειάζεται να γίνει υμενεκτομή ή νευρόλυση δεν προσφέρονται πάντα για ενδοσκοπική διάνοιξη, πολλές φορές είναι αναγκαία η ευρεία διάνοιξη (μεγάλη τομή).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας 2024
"Η ομορφιά του τραύματος" - Στολίζοντας τη μαστεκτομή με κέντημα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης