Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια πριν την ηλικία των 75 ετων, αναφέρει έρευνα του Columbia University Mailman School of Public Health στη Νέα Υόρκη.

Ο αυξημένος κίνδυνος είναι υψηλότερος στους άντρες και στις γυναίκες που είναι διαζευγμένοι ή χωρισμένοι και μειώνεται σε όσους έχουν σύντροφο που ακούει καλά. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Social Science and Medicine.

Η έρευνα έγινε σε 50.462 ενήλικες που εγγράφηκαν στη μελέτη Nord-Trøndelag Hearing Loss Study από το 1996 έως το 1998.

Οι ερευνητές εντόπισαν θανάτους μέχρι το 2016 χρησιμοποιώντας το Norwegian Cause of Death Registry και απέκτησαν πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση  από το National Population Registry.

Συνέλεξαν επίσης πληροφορίες για το κάπνισμα, τη χρήση αλκοόλ και την άσκηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θάνατοι που συνδέονται με τον καρκίνο ή τον τραυματισμό δεν επηρεάστηκαν από την απώλεια ακοής, αν και οι τυχαίοι θάνατοι ήταν υψηλότεροι σε ανθρώπους με απώλεια ακοής που δεν είχαν σύντροφο ή παιδιά.

Κίνδυνοι που συνδέονται με την απώλεια ακοής είναι σημαντικοί επειδή η βλάβη στην ακοή είναι η τέταρτη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως επηρεάζοντας περίπου το 50% των γυναικών και το 62% των αντρών 80 έως 84 ετών. 

 

Πηγές:
Social Science & Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια