Νέα μέθοδος τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν έγκαιρα αρχικά συμπτώματα καρκίνου, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Surrey και του University of California συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη 2 μοντέλων μηχανικής μάθησης που θα μπορούσαν να προβλέψουν τη σοβαρότητα της κατάθλιψης, του άγχους και των διαταραχών ύπνου- 3 πρώιμα συμπτώματα σε ασθενείς με καρκίνο.

Ο ερευνητής του University of Surrey, Νίκος Παπαχρήστου, είναι ενθουσιασμένος που βλέπει πως η μηχανική μάθηση  και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν λύσεις που θα έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής και την ευεξία των ασθενών.

O καθηγητής Payam Barnaghi, δήλωσε ότι τα συναρπαστικά αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ευκαιρία για τις τεχνικές μηχανικής μάθησης να κάνουν σημαντική διαφορά στη ζωή ανθρώπων που ζουν με τον καρκίνο. Μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς υψηλού κινδύνου, να βοηθήσουν και να στηρίξουν την εμπειρία με τα συμπτώματα και να σχεδιάσουν πώς θα τα ρυθμίσουν, καθώς και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να εξετάσουν στοιχεία συμπτωμάτων ασθενών με καρκίνο με tomography x-ray, σε διάφορες περιόδους.

Ανακάλυψαν ότι οι προβλέψεις της τεχνητής νοημοσύνης ταιριάζουν στενά με τις αρχικές αναφορές των συμπτωμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.

 

Πηγές:
PLOS One.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα