Γυναίκες μέσης ηλικίας με ιστορικό προεκλαμψίας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, αναφέρει νέα έρευνα του Columbia University Vagelos College of Physicians & Surgeons. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Χαμηλή δόση ασπιρίνης κατά την εγκυμοσύνη μειώνει την πιθανότητα προεκλαμψίας σε γυναίκες υψηλού κινδύνου αλλά οι περισσότερες σταματούν τη λήψη της μετά τον τοκετό. Είναι άγνωστο αν η λήψη της μετά τον τοκετό έχει μακροχρόνια οφέλη.

Oι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 84.000 γυναικών. Από αυτές προεκλαμψία είχαν περίπου 4.000.

Θεωρήθηκε ότι γυναίκες έκαναν τακτική χρήση ασπιρίνης αν λάμβαναν ασπιρίνη 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μετά τον τοκετό για τουλάχιστον 1 έτος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο γενικός κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 30% υψηλότερος σε γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας σε σύγκριση με όσες δεν είχαν ιστορικό

Η τακτική χρήση ασπιρίνης φάνηκε να καταργεί τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου που συνδέεται με προεκλαμψία, αλλά μόνο σε γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Χρήστριες ασπιρίνης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα με ιστορικό προεκλαμψίας είχαν τον ίδιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου  με γυναίκες χωρίς ιστορικό.

Συγκριτικά, γυναίκες με προεκλαμψία στο παρελθόν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που δεν λάμβαναν ασπιρίνη, είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η χρήση ασπιρίνης δεν είχε σημαντική επίδραση στη μείωση του υπερβολικού κινδύνου  για εγκεφαλικό επεισόδιο σε γυναίκες άνω των 60 με ιστορικό προεκλαμψίας.

Η έρευνα είναι πρώτο βήμα στην εξερεύνηση της ιδέας ότι η ασπιρίνη ενδεχομένως προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο σε γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας.

Η Eliza C. Miller, MD, δήλωσε ότι θα ήταν πρόωρο να συσταθεί ασπιρίνη σε όλες τις γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας, λόγω των πιθανών παρενεργειών. Ωστόσο θεωρεί πως μπορεί ενδεχομένως να ενδείκνυται για ορισμένες από αυτές τις γυναίκες.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία