Νέα έρευνα αναφέρει ότι τα αυγά είναι σημαντική πηγή διατροφικής χοληστερόλης και ότι αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 30.000 ενήλικους για 3 δεκαετίες και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση 3-4 αυγών την εβδομάδα συνδεόταν με 6% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 8% θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Η ερευνήτρια Norrina Allen, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, δήλωσε ότι όσο περισσότερη χοληστερόλη καταναλώνει κάποιος τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και θανάτου.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν στο ποιες τροφές περιείχαν πολλή χοληστερόλη ξεχώρισαν τα αυγά, το κόκκινο και το κατεργασμένο κρέας.

Ανακάλυψαν ότι η διατροφική χοληστερόλη, ιδιαίτερα από τα αυγά, είχε την ισχυρότερη σχέση με καρδιαγγειακές νόσους, ιδιαίτερα με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή. Άλλοι παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν τη σχέση, όπως ο τρόπος παρασκευής των αυγών ή αλλαγές στη διατροφή των ανθρώπων που συνέβησαν μετά τη συλλογή πληροφοριών για την έρευνα.

Το θέμα του αν η χοληστερόλη στα τρόφιμα είναι σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο συζητείται εδώ και δεκαετίες. Για χρόνια, τα αυγά ξεχώριζαν ως σημαντική πηγή χοληστερόλης, με 186 mg σε ένα μεγάλο αυγό

Πιο πρόσφατες οδηγίες χαλάρωσαν τα ηνία όσον αφορά τη χοληστερόλη των τροφίμων. Μια έρευνα από την Κίνα ανέφερε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών. Ωστόσο, η έρευνα έγινε σε ανθρώπους που δεν ακολουθούσαν την κλασική δυτικού τύπου διατροφή.

Ο Mickey Rubin της American Egg Board's Egg Nutrition Center, δήλωσε ότι η μεικτή εικόνα της νέας έρευνας και της παραπάνω, μπορεί να οφείλεται στις υπόλοιπες τροφές που καταναλώνονται με τα αυγά καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν τη σημασία του διαχωρισμού των αυγών από άλλες τροφές για την κατανόηση της ανεξάρτητης επίδρασης στην υγεία.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ κατανάλωσης διατροφικής χοληστερόλης και καρδιακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου από οποιαδήποτε αίτια. Η κατανάλωση περισσότερων των 300 mg διατροφικής χοληστερόλης την ημέρα συνδεόταν με 17% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και 18% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Πηγές:
Journal of the American Medical Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια