Έγκυες που εργάζονται τουλάχιστον 2 νύχτες την εβδομάδα, μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής τις επόμενες 7 ημέρες, αναφέρει νέα έρευνα.

Δανοί ερευνητές, με επικεφαλής την Dr. Luise Moelenberg Begtrup, του Bispebjerg and Frederiksberg Hospital στο Kobenhavn, ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 23.000 εγκύων για να μάθουν πώς η νυχτερινή βάρδια θα μπορούσε να επηρεάζει τις πιθανότητες αποβολής μεταξύ 4ης και 22ης εβδομάδας κύησης.

Μετά την 8η εβδομάδα, γυναίκες που είχαν εργαστεί 2 ή περισσότερες νυχτερινές βάρδιες την προηγούμενη εβδομάδα είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο αποβολής έναντι όσων δεν είχαν εργαστεί νύχτα.

Ο κίνδυνος αυξήθηκε με τον αριθμό των νυχτερινών βαρδιών σε μια εβδομάδα και με τον αριθμό των συνεχόμενων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πιθανό η έκθεση στο φως τη νύχτα να διαταράσσει το βιολογικό ρολόι μιας γυναίκας και να μειώνει την απελευθέρωση μελανίνης.

Η μελατονίνη έχει φανεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πετυχημένη κύηση.

Η έρευνα έχει περιορισμούς. Επειδή ήταν έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει ότι η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες προκάλεσε αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Επίσης, τα στοιχεία για τις αποβολές δεν ήταν ολοκληρωμένα.

Ωστόσο, ποσοστό 14% γυναικών στην Ευρώπη εργάζονται τη νύχτα τουλάχιστον μια φορά το μήνα, επομένως τα ευρήματα είναι σημαντικά για τις εργαζόμενες εγκύους, τους εργοδότες, τις μαίες και τους γιατρούς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Occupational & Environmental Medicine.

 

Πηγές:
Occupational & Environmental Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο