Της Σοφίας Νέτα

Σημείο – ‘κλειδί’ για την αντιμετώπιση του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου, είναι η έγκαιρη διάγνωση. Το χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο, η κόπωση, ο επίμονος πυρετός και ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, πρέπει να μας κινητοποιούν.

Η νόσος προσβάλλει τις γυναίκες με εννέα φορές μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες, με ηλικίες υψηλού κινδύνου από 15 έως 45 ετών.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), ρευματολόγος του 401 Γ.Σ.Ν.Α Δημήτριος Κασίμος, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος. Συστηματικός σημαίνει ότι προσβάλλει πολλά όργανα και συστήματα του σώματος όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το αίμα.

Η λέξη Ερυθηματώδης αναφέρεται στο κόκκινο χρώμα του δερματικού εξανθήματος και το Λύκος στο χαρακτηριστικό εξάνθημα του προσώπου σαν πεταλούδα.

Δεν είναι γνωστό με ποιο μηχανισμό το ανοσοποιητικό σύστημα παρεκτρέπεται και παράγει αντισώματα που αναγνωρίζουν τα φυσιολογικά κύτταρα του ιδίου του ατόμου ως ξένα και γι αυτό τα καταστρέφουν. Δεν είναι κληρονομική, ούτε μεταδοτική νόσος.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε αριθμό και ένταση, με τον κάθε οργανισμό να βιώνει διαφορετικά την πάθηση. Εκδηλώνεται σιγά –σιγά σε μια περίοδο εβδομάδων, μηνών ή ακόμη και χρόνων.

Στην πορεία αυτή του χρόνου, στα τυπικά συμπτώματα μπορεί να προστεθούν νέα, όπως κούραση, αδιαθεσία, ανορεξία, επίμονος πυρετός, αρθραλγίες, αρθρίτιδα , επίμονη κεφαλαλγία, πόνος στα δάκτυλα και μελάνιασμα όταν εκτεθούν στο κρύο (σύνδρομο Raynaud), εξανθήματα, έλκη στο στόμα και φωτοευαισθησία.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται κυρίως από τον ειδικό γιατρό ρευματολόγο, ενώ η αντιμετώπισή της γίνεται από τον ρευματολόγο, τον οικογενειακό γιατρό και μία σειρά ειδικών γιατρών, όπως νεφρολόγο, δερματολόγο, πνευμονολόγο και αιματολόγο.

Η θεραπεία εξαρτάται από το όργανο που πάσχει και εξατομικεύεται. Η χρησιμοποίηση ‘παλαιών’ κλασικών φαρμάκων όπως η κορτιζόνη, η υδροξυχλωροκίνη, η αζαθειοπρίνη, η κυκλοφωσφαμίδη και νέων όπως η μυκοφαινολάτη μοφετίλ και η ριτουξιμάμπη έχουν βελτιώσει σημαντικά την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Με την συνεχή έρευνα σε εργαστηριακό και κλινικό επίπεδο, στο μέλλον τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) είναι κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα. Μέλη της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α είναι άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα / ρευματισμό, άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν από αρθρίτιδα / ρευματισμό και γιατροί ρευματολόγοι.

Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά. Κύριοι στόχοι της είναι η οργάνωση της ενημέρωσης του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τη σοβαρότητα, τις διαστάσεις της αρθρίτιδας / ρευματισμού και την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης στους ασθενείς ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Οι στόχοι της επιτυγχάνονται σε συνεργασία με κρατικούς φορείς υγείας και μέλη της ελληνικής κοινωνίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα