Η ομάδα του University of Rennes, ελπίζει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρόπους πρόβλεψης του πότε θα υποστούν κρίση άνθρωποι.

Σε αυτούς θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται σκύλοι ή ‘’ηλεκτρονικές μύτες’’ που λαμβάνουν την ακριβή οσμή που αναδύεται κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης.

Οι σκύλοι έχει φανεί προηγουμένως ότι μπορούν να μυρίζουν νόσους όπως καρκίνο, Πάρκινσον, ελονοσία και διαβήτη.

Ορισμένοι άνθρωποι με επιληψία ήδη βασίζονται στα ζώα.

Σκύλος που κοιμάται στο παιδικό υπνοδωμάτιο μπορεί να ενεργοποιήσει την οικογένεια για μια κρίση στη μέση της νύχτας.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific reports, εκπαίδευσε 5 σκύλους στις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την οσμή του ιδρώτα από ασθενή που πάθαινε επιληπτική κρίση.

Τους δόθηκε επιλογή μεταξύ 7 δειγμάτων ιδρώτα από άλλους ασθενείς την ώρα που χαλάρωναν, ασκούνταν ή είχαν επιληπτική κρίση.

Δυο από τους σκύλους ανακάλυψαν το δείγμα της επιληπτικής κρίσης τα δυο τρίτα του χρόνου και ακόμα 3 είχαν ακρίβεια 100%.

Η έρευνα αναφέρει ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σαφή και συνιστούν πρώτο βήμα προς τον εντοπισμό οσμής συγκεκριμένης για τις κρίσεις.

Αυτό θα απαιτούσε λεπτομερή χημική ανάλυση για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων ουσιών που εμπλέκονται.

Δεν είναι επίσης γνωστό πώς μια επιληπτική κρίση οδηγεί σε αλλαγή της μυρωδιάς.

Η Dr Amelie Catala, του University of Rennes, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα αλλά είναι πιθανό η αλλαγή στη  λεκτική δραστηριότητα να προκαλεί την απελευθέρωση νευροορμονών που στο τέλος προκαλούν την οσμή ή να συνδέεται με μόρια ή οδούς που σχετίζονται με το στρες ή να ευθύνεται κάτι άλλο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο τομέας θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τους ασθενείς.