Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Geriatrics & Gerontology International παρακολουθήθηκαν  752 ηλικιωμένοι με υπέρταση από το 2008-2010 έως το 2012-2013, που χρησιμοποιούσαν υπνωτικά χάπια σε τακτική βάση και η οποία συνεχίστηκε με τον καιρό με χρήση αυξημένου αριθμού αντιυπερτασικών φαρμάκων.

H σχέση παρατηρήθηκε άσχετα από τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου και από τον ΔΜΣ, τη διατροφή, την άσκηση  και τον έλεγχο της υπέρτασης.

Αν και χρειάζονται νέες έρευνες για να κατανοηθεί η σχέση, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χρήση υπνωτικών χαπιών μπορεί ενδεχομένως να είναι δείκτης μελλοντικής ανάγκης για μεγαλύτερη αντιυπερτασική  αγωγή και την ανάγκη διερεύνησης των διαταραχών ύπνου ή ανθυγιεινού τρόπου ζωής που ενδεχομένως συμβάλλουν στην υπέρταση.

Ο Dr. José Banegas, του Universidad Autónoma de Madrid, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες για τις σχέσεις χαρακτηριστικών ύπνου με την αρτηριακή πίεση και την υπέρταση εστίασαν σε μεσήλικες. Ωστόσο αυτές οι σχέσεις ήταν απούσες ή ασταθείς σε ηλικιωμένους.

Πηγές:
Geriatrics & Gerontology International

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.