Νέοι ενήλικες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και θανάτου από αυτήν, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Naveed Sattar, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι χρειάζεται να είμαστε πιο επιθετικοί στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου σε νεότερους πληθυσμούς με διαβήτη και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Ο Sattar, καθηγητής στο University of Glasgow ανέλυσε στοιχεία περισσότερων των 318.000 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 στη Σουηδία. Εξέτασε επίσης στοιχεία σε ομάδα ελέγχου περισσοτέρων των 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς τη νόσο και τις συνέκρινε για περίπου 5 χρόνια.

Ανακάλυψε ότι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 πριν την ηλικία των 40 είχαν τη χειρότερη επίδοση. Είχαν τον υψηλότερο αυξημένο κίνδυο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και θανάτου.

Οι γυναίκες γενικά είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου σε σχέση με τους άντρες στις περισσότερες κατηγορίες.

Στους ηλικιωμένους, ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου άσχετα από την αιτία για ανθρώπους που διαγνώστηκαν με τη νόσο στα 80 και πέρα μειωνόταν σημαντικά και ήταν ίδιος με αυτών παρόμοιας ηλικίας χωρίς διαβήτη.

Ο Sattar δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι οι διαφορές στον επιπλέον κίνδυνο διαβήτη συνδέονται με το πόσο μεγάλος είναι κάποιος όταν διαγιγνώσκεται με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η έρευνα παρακολούθησε κυρίως ευρωπαϊκό πληθυσμό, επομένως άλλες έρευνες χρειάζονται για την αξιολόγηση του ρόλου της καρδιοπάθειας σε μη λευκούς πληθυσμούς με διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation.

 

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο