Η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου θα μπορούσε να διπλασιάζει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει από καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του Tufts University ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 27.000 ενηλίκων και ανακάλυψαν σχέσεις μεταξύ υψηλών δόσεων του συμπληρώματος και του καρκίνου.

Στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι άνθρωποι ενδεχομένως θα μπορούσαν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους λαμβάνοντας υψηλότερες δόσεις από  1,000 mg την ημέρα συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Ανακάλυψαν ότι μετά από παρακολούθηση 12 ετών, υπήρχαν περίπου 24 θάνατοι συνδεόμενοι με καρκίνο  σε χρήστες συμπληρωμάτων, σε σύγκριση με 12 σε μη χρήστες, υποδεικνύοντας 53% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ωστόσο, η έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης τροφών που περιέχουν ασβέστιο και της νόσου.

Η Dr Fang Fang Zhang, του Tufts University, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το ρόλο που η ουσία και η πηγή της θα μπορούσαν να παίζουν στο αποτέλεσμα στην υγεία, ιδιαίτερα αν η επίδραση θα μπορούσε να μην είναι ωφέλιμη.

Τα αποτελέσματα στηρίζουν την ιδέα ότι ενώ η χρήση συμπληρωμάτων συμβάλλει σε αυξημένο επίπεδο συνολικής πρόσληψης θρεπτικών, υπάρχουν ωφέλιμες σχέσεις με θρεπτικές ουσίες από τροφές που δεν εμφνίζονται από συμπληρώματα.

Σημείωσε, ότι η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει μόνο τη σημασία του εντοπισμού της θρεπτικής λήψης όταν αξιολογούμε αποτελέσματα θνησιμότητας.

Επιπλέον, υπήρχαν ενδείξεις ότι μη αναγκαία κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D από ανθρώπους χωρίς έλλειψη στη βιταμίνη θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.

Ωστόσο, άλλες ουσίες όπως βιταμίνη A και K, καθώς και μαγνήσιο και ψευδάργυρος φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Το εύρημα αφορούσε μόνο ουσίες στα τρόφιμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα