Τα πρώτα φάρμακα που σταματούν τα καρκινικά κύτταρα από το να αντιστέκονται στην αγωγή θα μπορέσουν να είναι διαθέσιμα εντός της επόμενης δεκαετίας.

Η αντίσταση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Ορισμένες αγωγές κατά του καρκίνου αποτυχαίνουν, επειδή τα πιο θανατηφόρα καρκινικά κύτταρα προσαρμόζονται και επιζούν.

Νέο ερευνητικό κέντρο θα συγκεντρώσει σχεδόν 300 επιστήμονες για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της εξέλιξης του καρκίνου, ανέφερε ο Paul Workman, του Institute of Cancer Research (ICR) της Βρετανίας.

Επιστήμονες στο κέντρο ICR επικεντρώνονται σε 2 ερευνητικές οδούς.

Με την πρώτη τα καρκινικά κύτταρα πιέζονται να προσαρμοστούν με τρόπο που τα κάνει ευάλωτα σε δεύτερο φάρμακο, οδηγώντας τα σε εξελικτικό αδιέξοδο.

Η δεύτερη οδός εστιάζει στη στόχευση των φαρμάκων όσον αφορά την ικανότητα του καρκίνου να εξελίσσεται και να αντιστέκεται στη θεραπεία.

Ερευνητές εργάζονται στο να σταματήσουν το μόριο πρωτεΐνης Apobec που φυσιολογικά βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να προσαρμοστεί σε λοιμώδεις νόσους, αλλά μπορεί να καταληφθεί από ορισμένους καρκίνους για την επιτάχυνση εξέλιξης της αντίστασης στα φάρμακα.

Τα νέα φάρμακα θα μπορούσαν να κάνουν τον καρκίνο ελεγχόμενο για πολλά χρόνια- όπως ο HIV. Θα μπορούσαν επίσης να τον κάνουν πιο ιάσιμο.Ο Dr Andrea Sottoriva, δήλωσε ότι ενθαρρύνοντας τον καρκίνο να εμφανίσει αντίσταση σε αγωγή της επιλογής μας μπορούμε να τον οδηγήσουμε να εμφανίσει αδυναμία έναντι άλλων φαρμάκων-και όπως ελπίζουμε να τον στείλουμε σε αδιέξοδο και στην καταστροφή του.

Η Dr Olivia Rossanese, πιστεύει ότι αυτή θα είναι η πρώτη αγωγή στον κόσμο που αντί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της εξέλιξης και αντίστασης του καρκίνου στοχεύει να αντιμετωπίσει απευθείας την ικανότητα της νόσου αρχικά να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται.

Ο καθηγητής Workman δήλωσε ότι τα φάρμακα θα χρειαστούν  περίπου 10 χρόνια δοκιμών πριν γίνουν πιθανόν διαθέσιμα στους ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA