Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα (ΝΕΚ).είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που μπορεί να παρουσιάσουν τα πρόωρα μωρά και το μητρικό γάλα έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο πολύτιμη προστασία από αυτήν.

O Διευθυντής του Νεογνολογικού Τμήματος Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου» και Υπεύθυνος της Μονάδας Προώθησης Μητρικού Θηλασμού – Τράπεζας Γάλακτος κ. Γιώργος Λιόσης αναφέρει τα εξής.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει εντυπωσιακή μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας των προώρων νεογνών σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες Στη χώρα μας η αύξηση αυτή είναι το ίδιο εντυπωσιακή. Η μελέτη των δεδομένων δείχνει ότι κύριες αιτίες για τα ευνοϊκά αυτά αποτελέσματα είναι η πολύ μεγάλη μείωση των νεογνικών λοιμώξεων που κυριολεκτικά θέριζαν ζωές στα νεογνικά τμήματα τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντική είναι και η μείωση της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, μιας νοσολογικής οντότητας πραγματικό εφιάλτη για τις ΜΕΝ νεογνών. Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα έχει ραγδαία εξέλιξη, εκδηλώνεται με φλεγμονώδη αντίδραση του εντέρου που καταλήγει σε νέκρωσή του και περιτονίτιδα και μπορεί να αποβεί μοιραία για το νεογνό ή να αφήσει μόνιμη αναπηρία. Ο μόνος τρόπος πρόληψης ακόμα και θεραπείας τόσο των λοιμώξεων όσο και της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας είναι η χορήγηση του γάλακτος της μητέρας τους ακόμα και στα πολύ μικρά πρόωρα νεογνά από τις πρώτες ώρες της ζωής.

Δυστυχώς όμως μόνο ένα ποσοστό των μητέρων που γεννούν πρόωρα, που δεν ξεπερνά το 30%, μπορούν να προσφέρουν από τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά τη γέννηση το γάλα τους στα πρόωρα νεογνά τους. Στις περιπτώσεις αυτές χορηγείται εναλλακτικά μητρικό γάλα τράπεζας γάλακτος από δότριες μητέρες. Το γάλα των δοτριών μετά από ενδελεχή έλεγχο, τόσο της μητέρας όσο και του γάλακτος, και αφού υποστεί παστερίωση, χορηγείται στο πρόωρο μέχρι η μητέρα να μπορέσει να υποστηρίξει με το δικό της γάλα το νεογνό της.

Δεν είναι τυχαίο ότι η 17η Μαΐου είναι Ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νεκρωτική εντεροκολίτιδα και η 19η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Δωρεά Μητρικού Γάλακτος. Η καθιέρωση αυτών των δύο τόσο κοντινών ημερομηνιών δείχνει την σημαντική προσφορά του μητρικού γάλακτος στην επιβίωση των προώρων και των άρρωστων νεογνών. Καμιά σταγόνα από το μαγικό και πολύτιμο αυτό υγρό δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη. Στις περιπτώσεις που η μητέρα έχει μεγάλη παραγωγή γάλακτος που υπερβαίνει τις ανάγκες του δικού της μωρού, τότε προσφέροντας την περίσσεια ποσότητα θα δώσει ζωή όχι μόνον σε μια αλλά σε περισσότερες ζωές.»

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024