Έρευνα του University of South Australia, υποδεικνύει ότι 2 φλιτζάνια καφέ για να αρχίσει κάποιος τη μέρα του δεν βλάπτουν-μπορεί ακόμα και να είναι ωφέλιμα. Ωστόσο, η κατανάλωση 6 ή περισσότερων φλιτζανιών την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας μέχρι 22%.

Οι Elina Hypponen και Ang Zhou, του  Australian Center for Precision Health, θέλησαν να ανακαλύψουν το σημείο στο οποίο η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση. Το όριο είναι 6 φλιτζάνια, με το καθένα να περιέχει 75 mg καφεΐνης.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 300.000 ενηλίκους, 37 έως 73 ετών, για να διερευνήσουν πώς το γονίδιο που μεταβολίζει την καφεΐνη -CYP1A2 -επηρεάζει την ικανότητα του ανθρώπου να επεξεργάζεται την καφεΐνη και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι φορείς γονιδιακής ποικιλομορφίας μπορούσαν να μεταβολίζουν την καφεΐνη 4 φορές γρηγορότερα. Η Hypponen δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να πιούν με ασφάλεια περισσότερο καφέ. Σημείωσε ότι ένα φλιτζάνι μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καλό θα είναι να λάβουν αυτούς τους αριθμούς υπόψη.

Ο Dr. Gregg Fonarow, του University of California, επισκόπησε τα ευρήματα. Δήλωσε ότι πολύ μεγάλη κατανάλωση συνδεόταν με μέτρια αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Η επίδραση της καφεΐνης στην καρδιά τείνει να είναι μικρής διάρκειας και ελαφριά, εκτός και αν καταναλωθούν πολύ υψηλές ποσότητες.

Ο καφές επίσης περιέχει ποικιλία ουσιών με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.

Ένα ή 2 φλιτζάνια μπορεί να έχουν και οφέλη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν ντεκαφεινέ ή καθόλου καφέ είχαν υψηλότερα επίπεδα καρδιοπάθειας σε σχέση με όσους έπιναν 1-2 την ημέρα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι στην ελαφρά κατανάλωση, μόνο άμεσα αποτελέσματα στην καρδιά φαίνονται, όπως ενίσχυση ενέργειας.

Η Hypponen δήλωσε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από την έρευνα για άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.

Η νέα έρευνα εστίασε μόνο στον καφέ. Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει πάνω από 1.000 χημικές ουσίες που ενδεχομένως μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγές:
The American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο