Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας θα μπορούσε να εξαρτάται από το σχήμα του σώματος.

Ερευνητές ανέφεραν ότι αν το σώμα κάποιας μοιάζει περισσότερο με μήλο αντί για αχλάδι οι πιθανότητες καρδιοπάθειας αυξάνονται, ακόμα και αν έχει φυσιολογικό βάρος.

Γυναίκες με επιπλέον βάρος στα πόδια είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Ο Dr. Qibin Qi, του  Albert Einstein College of Medicine δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρά το φυσιολογικό βάρος θα μπορούσαν να έχουν ποικίλο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους είτε στη μέση είτε στα πόδια τους.

Ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 162.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών μεταξύ 1993 και 1998. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2017.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες των οποίων το λίπος αποθηκευόταν κυρίως στη μέση είχαν σχεδόν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με γυναίκες των  οποίων το βάρος συγκεντρωνόταν στα πόδια.

Ο κίνδυνος ήταν 40% χαμηλότερος σε γυναίκες των οποίων το βάρος ήταν κυρίως στα πόδια σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν το μικρότερο βάρος στα πόδια.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν μεταξύ γυναικών των οποίων το υψηλότερο ποσοστό λίπους ήταν γύρω από τη μέση και το χαμηλότερο στα πόδια.

Ο κίνδυνος ήταν πάνω από τριπλάσιος σε σχέση με τον κίνδυνο γυναικών με το λιγότερο σωματικό λίπος και το περισσότερο λίπος στα πόδια.

Εκτός από το βάρος, οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν πού είναι αυτό αποθηκευμένο δήλωσέ ο Qi.

Υπολογίστηκε ότι αν 1.000 γυναίκες στην έρευνα μείωναν το κοιλιακό λίπος από περισσότερο από 37% σε λιγότερο από 27%, αλλά διατηρούσαν το λίπος στα πόδια ίδιο θα συνέβαιναν κάθε χρόνο 6 λιγότερα περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου.

Αν 1.000 γυναίκες στην έρευνα διατηρούσαν ίδιο το λίπος τους στην κοιλιά και το αύξαναν στα πόδια από λιγότερο από 42% σε πάνω από 49%, τρια περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson