Αυξάνει ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου σε έναν άνθρωπο που υποφέρει από χρόνια φλεγμονή στομάχου ή εντέρου, που προκαλεί βλάβη στο DNA, όπως η ελκώδης κολίτιδα, σύμφωνα με ερευνητές του ΜΙΤ.

Τα ευρήματά προέκυψαν από δυο έρευνες που έκαναν οι επιστήμονες σε ποντίκια και δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του ‘Journal of Clinical Investigation’.

Οι ερευνητές από καιρό γνωρίζουν ότι η φλεγμονή λόγω παραγόντων λοίμωξης, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η ηπατίτιδα C, παράγει κυτταροκίνες, χημικές ουσίες που μπορεί να ευνοήσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και να καταστείλουν το θάνατο των κυττάρων.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου στο στομάχι και στο συκώτι. Επίσης, οι επιστήμονες είχαν υποπτευθεί ότι ‘το μονοπάτι’ της φλεγμονής θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει καρκίνο, καθώς η αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη περιλαμβάνει την απελευθέρωση αντιδραστικού οξυγόνου και αζώτου, που προκαλούν βλάβη στο DNA.

Φυσιολογικά, η βλάβη στο DNA θα μπορούσε να επιδιορθωθεί από τα κύτταρα. Ωστόσο, αν το σύστημα επιδιόρθωσης του DNA δεν λειτουργεί κανονικά, η βλάβη μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνει μετάλλαξη κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Είναι κάτι αναμενόμενο, αλλά δεν είχε ποτέ αποδειχτεί επίσημα, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, Lisiane Meira, του ΜΙΤ.

Καθώς κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικού βαθμού αποτελεσματικότητα στο σύστημα επιδιόρθωσης του DNA, οι γιατροί θα μπορέσουν ενδεχομένως τώρα να διαλευκάνουν ποιοι ασθενείς είναι περισσότερο ευάλωτοι στον καρκίνο που προκαλείται από φλεγμονή.

Η ποικιλία αυτή θα μπορούσε να επηρεάζει την ευαισθησία των ατόμων και το πώς πρόκειται να ανταποκριθούν στην αντίδραση χρόνιας φλεγμονής, σημειώνει η ερευνήτρια Leona Samson.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Investigation’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας