Ερευνητές εντόπισαν 141 γενετικές περιοχές  που εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το γενετικό κίνδυνο πίσω από το άσθμα, τη ρινίτιδα και το έκζεμα. 41 γονίδια από αυτά που εντοπίστηκαν δεν έχουν συνδεθεί προηγουμένως με αυξημένο κίνδυνο για αυτές τις νόσους.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Human Molecular Genetics, δείχνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος, ρινίτιδας ή εκζέματος επηρεάζεται από γονίδια, το περιβάλλον και παράγοντες του τρόπου ζωής.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι πολλοί ασθενείς που διαγνώστηκαν με μια από τις παραπάνω νόσους, επίσης εμφανίζουν τις άλλες 2 σε κάποια φάση της ζωής τους.

Ερευνητές του Uppsala University ανέλυσαν στοιχεία 350.000 ανθρώπων τα οποία έδωσαν οι ίδιοι. Εξετάστηκαν εκατομμύρια γενετικές περιοχές για την επίδρασή τους στον κίνδυνο να διαγνωστεί κάποιος με άσθμα, έκζεμα και αλλεργική ρινίτιδα.

Οι 41  γενετικές περιοχές επίσης εξετάστηκαν σε ανεξάρτητη ομάδα 110.000 ανθρώπων.

Αυτή η εξέταση επιβεβαίωσε ότι οι περισσότερες από αυτές τις νέες γενετικές ποικιλομορφίες έχουν επίδραση στον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος τη νόσο.

Η έρευνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός αυτών των γονιδίων που εντοπίστηκαν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για τις 3 νόσους.

Αυτό με τη σειρά του, δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αλλεργίας όταν διαγνωστεί κάποιος με άσθμα ή ο αυξημένος κίνδυνος άσθματος όταν διαγνωστεί με αλλεργία φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες.

Η έρευνα μπόρεσε επίσης να εντοπίσει αρκετά γονίδια που ενισχύουν τον κίνδυνο μιας από αυτές τις νόσους σε σχέση με τις άλλες, που δείχνει ότι ένας αριθμός πιο συγκεκριμένων για νόσους επιδράσεων επίσης υπάρχει.

Και οι 3 νόσοι εμφανίζονται μέσω πολύπλοκης σχέσης μεταξύ αρκετών γονιδίων και με παράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
Human Molecular Genetics,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα