Μπορεί το DNA από τον όγκο μιας ασθενούς με καρκίνο στο μαστό να βοηθήσει γιατρούς να εντοπίσουν αν κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα υπάρχουν ακόμα στο αίμα της;

Είναι πιθανό, σύμφωνα με νέα μικρή έρευνα.

Αν επαναληφθούν τα ευρήματα και σε μεγαλύτερη έρευνα, τέτοια εξέταση θα μπορούσε να συμβάλλει στη διαπίστωση της επιτυχίας ή μη μιας αγωγής.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να περιορίσει μη αναγκαίες αγωγές για τον καρκίνο μαστού.

Τώρα, γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία πριν την εγχείρηση για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Αν η χημειοθεραπεία έχει αποτέλεσμα είναι πιθανό μια γυναίκα να μη χρειαζόταν εγχείρηση.

Ο Dr. Muhammed Murtaza, του Translational Genomics Research Institute (TGen) δήλωσε ότι 1 στις 3 γυναίκες που υποβάλλεται σε εγχείρηση μετά τη χημειοθεραπεία δεν έχει σημάδια υπολειπόμενου καρκίνου. Αυτό υποδεικνύει ότι η εγχείρηση ενδεχομένως δεν χρειαζόταν. Επι του παρόντος, δεν υπάρχει τρόπος να πούμε με σιγουριά αν παραμένουν καρκινικά κύτταρα στο αίμα χωρίς να γίνει εγχείρηση.

Ο Murtaza δήλωσε ότι οι ερευνητές ήλπιζαν να δημιουργήσουν ένα τεστ που θα μπορούσε να γίνεται πριν και μετά τη χημειοθεραπεία για να προβλέπει ποιες γυναίκες χρειάζονται εγχείρηση και ποιες όχι.

Ανέπτυξαν εξατομικευμένο τεστ- TARDIS- που θα μπορούσε να εντοπίζει το κυκλοφορούν DNA του όγκου (ctDNA) σε μικρό δείγμα αίματος.

Το τεστ εξατομικεύεται με χρήση DNA από κομμάτι του όγκου, που λαμβάνεται στη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό.

Μέχρι να δημιουργηθεί το τεστ χρειάζονται 3-4 εβδομάδες και όταν είναι έτοιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως για ανίχνευση των ctDNA στη συγκεκριμένη γυναίκα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τεστ σε 33 γυναίκες 40 έως 70 ετών, με καρκίνο στο μαστό.

Ο καρκίνος τους διαγνώστηκε στα στάδια 1 έως 3.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για αρκετούς μήνες-από τη διάγνωση έως την περίοδο που χειρουργήθηκαν για την αφαίρεση του όγκου.

Σε γυναίκες που ανταποκρίθηκαν καλά στη χημειοθεραπεία, το νέο τεστ έδειξε μείωση 96% των ctDNA.

Όσες είχαν ακόμα ευρήματα καρκίνου είχαν 77% μείωση, υποδεικνύοντας ότι το τεστ θα είναι βοηθητικό για την καθοδήγηση της αγωγής.

Η νέα μέθοδος ήταν 100 φορές καλύτερη στον εντοπισμό ctDNA σε σχέση με προηγούμενες.

Ο Murtaza δήλωσε ότι τώρα είναι εφικτό να παρακολουθείται με ακρίβεια η ανταπόκριση στην αγωγή σε ασθενείς με καρκίνο μαστού αρχικού σταδίου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Science Translational Medicine.

 

Πηγές:
Science Translational Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας