Αν ένας στενός συγγενής κάποιου είχε καρκίνο του αίματος, τότε αυτός έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει και ο ίδιος από καρκίνο στο αίμα, αναφέρει νέα μεγάλη έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 16 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σουηδία περιλαμβανομένων 153.000 με καρκίνο του αίματος και 391.000 συγγενείς τους πρώτου βαθμού. (γονείς, αδέρφια ή παιδιά).

Ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό αποτελούσαν το 4,1% όλων των διαγνώσεων καρκίνου του αίματος.

Αυτό είναι υψηλότερο ποσοστό από των καρκίνων του νευρικού συστήματος, των νεφρών και του παγκρέατος και χαμηλότερο από του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, που κυμαίνονται από 8% έως 15%.

Ο υψηλότερος οικογενειακός κίνδυνος καρκίνου στο αίμα ήταν για ορισμένα λεμφώματα Hodgkin, λεμφοπλασματοκυτταρικό λέμφωμα και λέμφωμα από κύτταρα του μανδύα.

Σημαντικά υψηλός οικογενειακός κίνδυνος φάνηκε και για την αληθή πολυκυτταραιμία, μυελοδυσπλασία  και θρομβοκυττάρωση.

Ο ερευνητής Dr. Amit Sud του Institute of Cancer Research στο Λονδίνο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν συζητήσεις μεταξύ μελών οικογενειών, γιατρών και ασθενών για τον οικογενειακό κίνδυνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Blood.

 

Πηγές:
Blood.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή