Επιζώντες από παιδικό καρκίνο έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με παιδιά που δεν νόσησαν από καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες για άλλη καρδιακή πάθηση, όπως αρρυθμία, ανωμαλίες των βαλβίδων ή μυοκαρδιοπάθεια, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Ο σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες καρδιακές παθήσεις συνδέεται με τη χρήση των ανθρακυκλινών στη χημειοθεραπεία. Ασθενείς που αντιμετωπίζονται με αυτή την κατηγορία φαρμάκων είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη, υπέρταση ή ανησυχητικά υψηλά επίπεδα λιπιδίων.

Ο Paul Nathan, του The Hospital for Sick Children, δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το θέμα των παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως διαβήτη και υπέρταση, που μπορούν να τροποποιηθούν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 7.300 ασθενών με διάγνωση καρκίνου στην ηλικία των 7 που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία μεταξύ 1987 και 2010. Οι επιζώντες συγκρίθηκαν με 36.000 νέους, ίδιας ηλικίας χωρίς καρκίνο.

Μετά από 10 χρόνια, περίπου το 3% των επιζησάντων από παιδικό καρκίνο είχε τουλάχιστον 1 καρδιακό επεισόδιο έναντι λιγότερο από 1% της άλλης ομάδας.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνώριζαν πληροφορίες για το κάπνισμα, τη διατροφή, το αλκοόλ και την άσκηση, που επηρεάζουν τον κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα