Του Δημήτρη Καραγιώργου

O Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών ξεκινάει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης και ενημέρωσης για την Άνοια με τίτλο ‘Βοηθώ τη μνήμη μου’ στις 20 Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων οι οποίες έχουν σήμερα πάνω από 2.500 μέλη.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές) της Εταιρείας , ενώ οι παραπάνω προσφερόμενες υπηρεσίες θα προσφέρονται δωρεάν στα μέλη των Λεσχών Φιλίας

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Ενημερωτικές ομιλίες για τη μνήμη και την άνοια και στις 20 Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων και ταυτόχρονα διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.
  • Επιτόπου τεστ μνήμης από ειδικούς ψυχολόγους και εξέταση από γιατρό νευρολόγο σε όλους όσοι από τους ηλικιωμένους το επιθυμούν.
  • Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα δοθούν κατευθύνσεις και οδηγίες.

Όσοι διαγνωσθούν με άνοια, θα μπορούν να συμμετέχουν σε τακτικές εβδομαδιαίες συνεδρίες ασκήσεων μνήμης, λόγου και άλλων νοητικών λειτουργιών. Οι συνεδρίες θα γίνονται στις Λέσχες Φιλίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών μία φορά την εβδομάδα για 6 μήνες.

Παράλληλα, θα λειτουργούν ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης των φροντιστών των ανοϊκών ασθενών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης.

Η Νόσος Alzheimer αποτελεί μείζον ιατρικό, οικονομοτεχνικό και κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν 160.000 ανοϊκοί ασθενείς, 6 εκατ. στην Ευρώπη και 27 εκατ. παγκοσμίως. Με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, αναμένεται μεγάλη αύξηση των αριθμών αυτών, συνεπώς και στη χώρα μας.

Τα συστήματα Υγείας και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί πρέπει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη αυτή ‘επιδημία’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας